Ik zit op een handdoek op het strand en kijk uit over de azuurblauwe zee. Mijn jongste ligt op een luchtbed te dobberen op de golven van de zee en de oudste snorkelt met haar vader iets verder op. Het is vroeg in de avond en mensen verlaten langzaam het strand om op de bbq bij de tent of camper het eten klaar te maken voor die avond. Ik glimlach en geniet. Dit is precies zoals ik mij dit jaar onze vakantie had voorgesteld. Niets meer dan zon, zee en strand.

Als eigen ondernemer mag ik nog leren (dat klinkt een stuk beter dan ‘ik vind het lastig’☺) om op vakantie ook echt op vakantie te zijn. Meestal gaat er nog een laptop mee of check ik op z’n minst om de paar dagen mijn mail op mijn mobiel. Ik ben nooit helemaal écht vrij onder het mom van ‘dat hoort bij het ondernemerschap’. Tis maar welk verhaal je jezelf vertelt.

Dit jaar is het anders. Na een roerig jaar van remigreren en twee keer verhuizen, voel ik enorme behoefte om er echt helemaal uit te zijn. Even los van alles en iedereen: werk, huis, vrienden, familie en ook Nederland. En als ik bedenk hoe het jaar daarvoor was met emigreren en 3 verhuizingen snap ik mijn behoefte ook wel. Ik wil weg en vooral rust aan mijn hoofd.

En eerlijk is eerlijk, toen ik nog in loondienst werkte, was het met dat werken tijdens vakantie vaak niet anders. Checkte ik toch nog mijn mail. Of als een collega belde met een meer of minder dringende vraag, nam ik toch nog even op.

En was het dat niet, dan was ik in mijn hoofd wel bezig met mijn werk. Vroeg ik me af of ik wel aan mijn collega die mijn werk waarnam wel de naam van die ene contactpersoon had doorgegeven. Of piekerde ik over de baan die ik had en hoe ik ervoor zorgde dat ik mijn target zou halen (ik kom uit de sales hè).

Ik realiseerde me ook dat ik mijn werk niet leuk vond. Dat ik, als ik eerlijk was, en dat ben je door de letterlijke afstand tot je werk toch vaak wat meer dan wanneer je er middenin zit, ‘s ochtends al voelde dat ik helemáááál geen zin had om te werken. Dat dat bijna elke ochtend het geval was en ik blij was als het weekend was. Dat bleef dan maar malen in mijn hoofd.

Daar op vakantie bedacht ik me dan hoe ik het anders zou doen. Dat ik meer aan mijzelf moet denken en weer energie en uitdaging zou zoeken zodra ik terugkwam van vakantie. Daar op het strand, bij het zwembad van mijn hotel of bij de tent wist ik het allemaal heel goed te bedenken. Zo en zo zou ik het aanpakken want 1 ding wist ik zeker: ik deed geen werk wat echt bij me paste dus dat zou ik gaan veranderen.

En zo makkelijk als ik het op vakantie bedacht, zo moeilijk hield ik mijn goede voornemen voor als ik weer aan het werk was. Voor dat ik het wist liet ik me weer meeslepen in de waan van de dag en was het business as usual. Niet dat ik die verandering niet wilde maar ik had geen plan hoe ik het zou doen. Alleen maar het verlangen naar een baan waar ik blij en gelukkig van wordt.

Ik weet dat je dit herkent. Dat ook jij graag weer werk wil waar je uitgedaagd wordt, waardering krijgt en waar je gewoon veel plezier in hebt. En dat je dat op vakantie allemaal bedenkt maar dat er, net als bij mij, niet veel van terecht komt als je eenmaal na je vakantie weer aan de slag bent. Opgeslokt door alles wat er is blijven liggen tijdens je afwezigheid. En eenmaal bezig gaat je hoofd weer met je aan de haal. Komen weer die gedachten dat je niet zo moet zeuren, dat je het best ok hebt en het nog wel even volhoudt. Dat het gras niet groener is bij de buren en dat het zo fijn combineert met je gezin. En ja, je houdt jezelf voor de gek want je weet best dat dat niet waar is. Maar soms is de waarheid confronterender dan de leugen.

Het ding is dat je niet weet hoe dan. Hóe komt je er dan achter welk werk wél bij je past? Is die ene baan waar je energie van krijgt er wel voor jou? Hoe pak je het dan aan?

Je mist een plan. Een manier om van a naar z te komen. Waarin je te weten komt wat bij je past, hoe je die baan vindt en hoe je jezelf met het juiste cv en brief verkoopt bij je toekomstige werkgever.

Dat plan heb ik voor je en heet Happy at Work. Alles wat jij nodig hebt, zit daarin.

Sta jij op het punt dat doorwerken in je huidige baan veilig voelt maar zo niet meer ok is en dat onderzoeken welk werk écht bij je past spannend is maar je zo graag wilt ontdekken?

Reageer dan hieronder op dit blog. Dan kijken we samen of dit plan iets voor jou is.