Van de week keek ik met mijn kinderen naar Zootropolis, een Disney tekenfilm over een klein konijntje dat ervan droomt om politieagent te worden. Ze laat zich door niemand tegenhouden, doet de politieacademie en komt in de grote stad Zootropolis terecht. Nou is het misschien handig om te weten dat alleen de grote dieren bij de politie terecht komen en dat prooidier als een konijn niet echt serieus wordt genomen. En daar draait het nou juist om in Zootropolis: iedereen kan zijn wie hij wil.

Een mooie intro naar mijn verhaal van vandaag. Al meerdere malen deze week had ik het over grijze muis zijn en 13 in een dozijn. Volgens mij wil je dat helemaal niet zijn, ik in ieder geval niet. Dat helpt je namelijk niet. Maar waarom dan niet vroeg ik mezelf af. Ik geloof dat het zo zit.

Stel, je wil actrice worden. Dan zie ik altijd de film uit Hollywood voor me waar een eenzaam meisje vanuit een dorp naar de grote stad reist om beroemd te worden. Eerst lukt dat natuurlijk niet maar het loopt altijd goed af. In het echt is het ontzettend leuren met jezelf: elke keer van auditie naar auditie, heel vaak ‘nee’ horen en weer door naar de volgende. Als je het echt graag wil, moet je doorzetten, maar dat is weer een heel ander blog, dat bewaar ik voor een andere keer.

Aangezien je als actrice veel concurrentie hebt, moet je wel opvallen. Als je dan als een grijze muis aan de kant blijft staan of op het moment dat je op moet, onzeker naar voren schuift, krijg je de rol niet. Duidelijk toch?

Zo werkt het voor jou en mij ook. Kijk, als ik alleen achter mijn laptop blijf zitten en mij verder niet zo laat zien op social media (of met deze blog bijvoorbeeld), dan weet jij ook niet dat ik er ben. Dan heb je geen idee wat ik te zeggen heb, wat ik doe en hoe ik ben als persoon, toch? Hoe kan ik dan datgene doen wat ik het allerliefste doe namelijk jou helpen om het werk te gaan doen waar jouw hart sneller van gaat kloppen?

Voor jou geldt dat net zo. Als jij het werk wil doen waar je al jaren stiekem van droomt en over fantaseert hoe dat zou zijn en je blijft als een grijze muis aan de kant staan, dan gaat het je nooit lukken. En dat bedoel ik echt niet lullig, dat is gewoon eerlijk.

Wil jij net als ik je dromen bereiken, dan zul je je nek moeten uitsteken. En geloof me, dat is best spannend. De eerste keer dat ik een facebook live maakte, vond ik doodeng. Met kriebels in mijn buik stond ik zenuwachtig te wiebelen voor de camera. Eerst nog geoefend met een gewone video opname maar dat is echt niet hetzelfde als op een knop drukken, beginnen met praten tegen een schermpje waarvan je weet dat iedereen ter wereld je op dat moment kan zien. Ik scheet bijna in mijn broek van angst. Maar ik heb het gedaan en ik leef nog. 😊 Was het de beste live die ik ooit heb gedaan? Nee, natuurlijk niet maar daar gaat het niet om. Het gaat erom dat je ondanks dat je het spannend vindt het toch doet omdat je ervoor hebt gekozen te zijn wie je wil zijn.

Het is dus een keuze. Er is niks mis mee als jij een grijze muis wil zijn. Echt, daar heb ik geen oordeel over. Maar als jouw dromen grootster zijn en je niet tevreden ben hoe het nu is met je werk, je graag ander werk wilt doen ook al weet je nog niet wat, neem dan het besluit om het anders te doen. Neem dan het besluit om te zijn wie je wilt zijn.

Doe je dat niet? Dan verandert er ook niks. Ik heb het al vaker gezegd dat alleen als je in actie komt er werkelijk iets verandert. Je kan nog zoveel kennis op doen hoe het moet, nog zoveel lezen over hoe je het dan aanpakt, als je niet in beweging komt en het daadwerkelijk doet, dan blijft alles hetzelfde. Als die actrice dat zou doen, komt ze nooit aan de bak en kan ze niet doen wat ze het allerliefste doet. Als ik het niet doe, zul je nooit weten wie ik ben, je nooit door mij geholpen kunnen worden en kan ik dus niet geven wat ik te geven heb. En dat idee vind ik zo vreselijk dat ik dus mijn nek uitsteek, ook al vind ik het spannend, en het toch doe omdat ik dat besluit heb genomen.

Daar begint het dus mee. Neem vandaag het besluit wie jij wil zijn. Begin met het opschrijven wie dat dan is. Beschrijf jezelf in jouw ideale werksituatie. Waar werk je? Wat doe je precies? Hoe voel je je daarbij? Met wie ben je? Wat bereik je allemaal in je werk en ook daarbuiten? Wie ben je als persoon?

Fantaseer erop los en beschrijf precies datgene wat in je opkom, diegene die jij wil zijn en waar je een glimlach van krijgt van oor tot oor.

Lees het nog een aantal keer door, vul het aan en besluit dat je vanaf nu die persoon bent. Zeg het elke ochtend tegen jezelf in de spiegel. En vind je dat lastig, schrijf het dan op, hang het op je spiegel en lees het elke ochtend 10 keer hard op voor.

Het doet er niet toe of het al zo is, het doet ertoe dat jij erin gelooft en je ernaar gaat gedragen.

Doe je dat, dan trek je dit leven ook naar je toe. Dan worden je dromen waar en kom je daar waar jij wil zijn. Dat geeft je zelfvertrouwen een boost en maakt het zoveel makkelijker om dat werk te gaan doen wat jij graag wilt. Voel de ontspanning en het plezier bij jezelf als je dit leest. Dat is wat het je brengt. Gaaf vooruitzicht, toch?

Zo werkt het nou eenmaal in het universum. Wat je aandacht geeft, groeit. Ook als je nog niet bent wie je wilt zijn. Focus je daarop en je trekt het naar je toe. Je gaat er steeds meer naar leven. Stap voor stap hè. Rome is ook niet in één dag gebouwd dus verwacht nou niet dat het morgen gelijk anders is. En dat is maar goed ook want dan zou het niet beklijven en sta je binnen de kortste keren weer op dezelfde positie als voorheen. Het is dus goed dat het tijd nodig heeft. Neem die tijd dan ook. Elke dag herhalen en een routine opbouwen is dé manier.

Welke inzicht heeft dit jou gegeven? Wil je het hieronder met me delen?

Heb een heerlijk Paasweekend!

Liefs, Barbara

PS: Wil je nog meer tips om daadwerkelijk in actie te komen? Download dan nu mijn nieuwste e-book Volg je hart in je werk. Er staat nog veel meer oefeningen in om het leven te leiden zoals jij dat wilt met het werk waar houw hart sneller van gaat kloppen.

PS2: elke werkdag ben ik live op facebook met tips en inspiratie. Volg me hier.