Geen telefoon, geen boek, geen horloge, geen pen en papier.

Geen mensen om je heen, geen eten, geen douche, geen tv.

Drie dagen lang alleen water, de natuur en jezelf.

En de vraag: wie ben je als je niets meer hebt?

Zou jij het doen?

Voel je bij het idee alleen al de weerstand in je groeien? Raak je in paniek bij de gedachte je telefoon langer dan een uur te moeten missen? Vraag je je af wanneer je dat moet doen met je dagelijkse drukke schema?

Of lijkt het je een geweldig avontuur? Lijkt het je heerlijk zonder afleiding helemaal alleen in alle rust tot jezelf te komen? Genietend van wat de natuur je te bieden heeft: zon, bomen, een prachtig uitzicht, bloemen en planten. En ja, ook regen, wind en kou. Of beestjes als spinnen en teken.

De natuur als oplossing

De natuur werkt helend. Het geeft je rust, ontspanning en letterlijk lucht. Ik zie zoveel werkende moeders als jij stijf staan van de stress omdat ze alle ballen in de lucht proberen te houden. Je gaat maar door en neemt geen tijd voor jezelf. Je voelt je voortdurend moe, hebt last van hoofdpijn en slaapt slecht. Met het gevolg dat je in een neerwaartse spiraal terecht komt waar de frustratie, de stress en de pijn alleen maar groter worden.

Wil je daar verandering in?

Dat hoeft echt niet gelijk zo uitgebreid als ik hierboven beschrijf. Naar het bos, het strand, een park of ergens aan de kant van het water zitten, is vaak al voldoende. Schoenen uit (dat kan met dit weer wel weer) en met je blote voeten in het gras. Luister naar de vogels, naar de wind door de bomen en het water dat rustig kabbelt. Ga lekker liggen en kijk naar de wolken. Merk op dat je bijkomt, ontspant en voel je energie weer stromen. Je klachten nemen af en je hoofdpijn verdwijnt.

Je bent direct uit je stressvolle situatie waardoor er weer ruimte ontstaat. In je hoofd, in je gedachten, in je hele lichaam. De natuur ontspant en geeft rust. En dat helemaal gratis.

Ik deed het

Afgelopen weekend zat ik voor drie dagen en twee nachten in het bos in een cirkel van 5 meter doorsnede met niets anders dan mijzelf, water en een hangmat om in te slapen.

Ik gaf me over aan de kou, verveling en het hongergevoel met als gevolg dat ik van geen van deze dingen last had. Deze dagen bevestigden dat ik me buiten op mijn plek voel, dat minder prikkels energie geven en het alleen zijn me goed afgaat. Alleen in het bos was er weer ruimte voor mij, voor creativiteit en ontspanning. (Een uitgebreider verslag vind je hier).

Geïnspireerd?

Ga de komende dagen naar buiten en laat je door de natuur weer tot rust brengen. Laat, als je durft, afleidingen als telefoon, boek en horloge thuis en stel jezelf de vraag: wie ben ik als ik niets meer heb?

Geniet ervan!

Deel je ervaringen in de facebookgroep Leven als Godin in Frankrijk. Ik vind het geweldig om te lezen wat het je heeft opgeleverd. Daarmee inspireer je jezelf, mij én de anderen in deze groep.

Dankjewel voor je reactie.

Liefs, Barbara