Afgelopen week was ik een paar dagen in Nederland voor trainingen. Ik vind het ongelofelijk belangrijk om mijzelf te blijven ontwikkelen voor mijzelf maar ook voor mijn klanten en dus voor jou. Zowel op inhoudelijk als persoonlijk vlak. Ik heb drie dagen met 300 man van alles geleerd. Over coachen en hoe we informatie tot ons nemen. Over ondernemen en hoe je de basis van je bedrijf goed neerzet.

Tijdens de training heb ik een minuut lang gebokst, zo hard als ik kon. Voor degene onder jullie die nog nooit gebokst hebben, een minuut is echt heel lang als je voluit gaat. Je mocht van alles doen behalve opgeven. Door je eigen grenzen heen boksen. Daar ging het om. Man, ik had geen armen meer over. En het geeft toch een euforisch gevoel. Dat heb ik maar mooi gedaan.

Familie

Als ik in Nederland ben, zorg ik ervoor dat ik altijd even bij mijn moeder langs ga. Familie is namelijk ook belangrijk voor me en als het even kan, zie ik haar minimaal een keer per twee maanden, in Frankrijk of in Nederland. Maakt niet uit, als we elkaar maar even kunnen zien, aanraken en knuffelen.

Als ik dan naar Nederland reis, neem ik ook een boodschappenlijst mee. Ja, lijst en geen lijstje. Er staat namelijk van alles op: pindakaas, hagelslag, appelstroop, Nederlandse kaas voor mijn oudste dochter, Gelderse gekookte worst voor de jongste en rooibosthee want ik heb nog geen supermarché ontdekt die dat verkoopt.

En dit keer ook pepernoten en taaitaai. Waar ik dat normaal gesproken voor de herfstvakantie niet in huis haal, zwicht ik nu voor al dat lekkers onder het mom van ‘nu kan het’. Ik heb nog overwogen om het dan pas na de herfstvakantie te eten maar ook daar ben ik gezwicht. 😊 Voor het eerst ben ik blij dat de supermarkten dit al zo ver voor dat de Sint in ons land aankomt al in de schappen hebben liggen.

Waarom?

Op de terugweg naar huis vroeg ik me af waarom ik dit doe. Waarom maak ik voor vertrek en boodschappenlijstje met alle Nederlandse producten die we graag in huis hebben? Waarom heb ik met mijn gezin de behoefte om die typisch Hollandse producten mee naar huis, lees buitenland, te nemen? Waar komt die drang vandaan?

Is het omdat we zulke gewoontedieren zijn dat we de hagelslag en stroopwafels niet kunnen missen? Bij ons is het niet ‘wat de boer niet kent, dat eet ie niet’ want we zijn dol op Franse kaas, de Franse keuken en passen ons gemakkelijk aan. En toen we nog in Nederland woonden was het echt niet zo dat we al deze producten dagelijks aten of in de voorraadkast hadden staan. Wat maakt het dan toch dat ik dit mee naar huis neem in grote hoeveelheden? Is het omdat die dingen ons een vertrouwd gevoel geeft?

Met vertrouwde zaken nieuwe wegen in gaan. Zo ziet ik het.

Vertrouwd

Een heel nieuw land, een nieuwe taal en nieuwe gewoonten. Hoe fijn is het om iets vertrouwds van huis te hebben? En dat geldt al voor je vakantie hè. In mijn geval gaat het om etenswaren maar het kunnen natuurlijk net zo goed andere tastbare producten zijn. Wat denk je van een foto, je eigen kussen of je favoriete theemok? Doen we zoiets niet al generaties lang? De oma van mijn man nam jaren geleden al een braadpan met gehaktballen (met jus!) mee op vakantie. Voor haar ook zo vertrouwd.

Een nieuw avontuur aangaan betekent niet dat je alle schepen achter je moet verbranden. Je oude en nieuwe leven gaan hand in hand verder. Er helemaal uitstappen is onmogelijk. Ik blijf een Nederlandse in Frankrijk.

Dat geldt ook voor jouw dromen en verlangens. Niemand zegt dat je alles radicaal moet omgooien en helemaal opnieuw moet beginnen. Je mag iets vertrouwds meenemen om te wennen aan je nieuwe situatie. Dat is juist goed voor je. Het zorgt ervoor dat je basis overeind blijft waar je nieuwe dingen aan toevoegt en oude zaken vervangt.

Kleine stapjes

Kleine aanpassingen zijn precies wat je nodig hebt om je droomleven te leiden, om weer energie te krijgen van je werk, om wél tijd te hebben voor jezelf. Heel veel ingewikkelder is het niet.

Je moet het alleen wel zien, willen zien en weten waar de verandering zit. Als je er middenin zit, is dat lastig om te zien en om zelf de vinger op de zere plek te leggen.

En dat geeft niet. Blinde vlekken hebben we allemaal. Ze werken je alleen zo tegen in het doel dat je wilt bereiken. Dan kom je niet lekker uit de verf, zit je niet lekker in je vel. Ik baal daar altijd van. Zowel voor mijzelf als voor jou. Ik gun het je zo dat je volop kan genieten van het leven dat je leidt, dat het ook echt jouw leven is en niet dat van een ander.

Als ik dan zie dat het soms te maken heeft met kleine veranderingen die je heel goed eigen kan maken, moet ik me soms inhouden om niet te vaak te roepen dat ik je daarbij kan helpen. Tenslotte moet je er zelf klaar mee zijn om zo nog langer door te gaan en de stap te zetten naar het werkelijk doen.

Kan ik je daarbij helpen? Geweldig! Ik doe het graag.

Jouw cadeau

Daarom geef ik je graag een gratis coach sessie cadeau én geef ik je minstens twee gouden tips waarmee je leert hoe je stappen zet naar een leven zonder stress en tijd voor jezelf.

Wil je dat ook? Ben je klaar om een volgende stap te zetten?

Jouw gratis coach sessie kan je hier inplannen.

Ik kijk er naar uit je te ontmoeten.

Fijn weekend.

Liefs, Barbara