Scrollend door mijn LinkedIn feed stuit ik op een video van Simon Sinek. Mocht je hem nog niet volgen, doe dat dan vooral, hele inspirerende vent. In de video vergelijkt Simon je eerste date met sales en dat je moet starten met je WHY. Waarom doe je wat je doet.

Dat waarom, daar heb ik het met mijn klanten ook over. Weten wát je wilt met je werk is 1, weten wáárom je dat wilt, is minstens zo belangrijk.

Kijk, als jij nu werk doet waar je ongelukkig van wordt en wat je allang geen plezier meer oplevert, kan ik me voorstellen dat je op zoek gaat naar ander werk. En dan kunnen er 2 dingen gebeuren.

Eén, je zoekt naar een vergelijkbare functie maar bij een ander bedrijf in de hoop dat het daar beter is (en vaak is dat ook zo maar duurt dat slechts een paar maanden voor je weer in hetzelfde schuitje zit als nu).

Of twee, je gaat werk doen dat 180 graden de andere kant op is. Dus je werk nu in de HR en wordt verpleegkundige. Of je bent nu salesmanager en wordt circusdirecteur (altijd leuk voorbeeld en nog niemand die heeft gezegd dat ie dat ook wil worden maar je snapt mijn punt 😊).

Ik zie beide opties als een vlucht. Geen van twee is werk dat je echt wilt maar lijkt beter dan het werk dat je nu doet. Ja toch?

Terug naar Simon en zijn WHY. Hij stelt een belangrijke vraag. Eentje die jij jezelf ook mag stellen als je nu werk doet waar je geen energie van krijgt en waarvan je allang weet dat het niet is waar je blij en gelukkig van wordt. En die vraag is supersimpel alleen vergeet je hem nog wel eens te stellen, dus bij deze een liefdevolle reminder.

Komt ‘ie:

Waarom doe je het dan?

Waarom doe je werk dat je niet leuk vindt? Waar je ingerold bent en dus niet bewust voor gekozen hebt? Ik weet dat je op zondagavond zuchtend bedenkt dat je de volgende dag weer aan het werk moet. En dat je er eigenlijk geen zin in hebt maar niet weet wat je dan wel wilt en dus maar gaat. Dat je je lijf zwaar van vermoeidheid voelt worden alleen al bij die gedachte. Je móet weer (zucht).

Geef voor jezelf eens antwoord op die vraag. Waarom doe je het? Misschien doe je het alleen om het geld, of omdat je er al zolang zit, omdat je collega’s zo aardig zijn of omdat je jezelf al jaren verteld dat het niet zo erg is. Allemaal oké hè. Van mij hoef je niet een andere baan te zoeken, ik wil alleen maar dat je gelukkig bent in je werk. Aan jou om te beantwoorden of je dat ook bent in je huidige baan.

En is dit inderdaad je antwoord, prima. Maar stop dan ook met zeuren en klagen over je werk. Zeg niet op zondagavond dat je opziet tegen de volgende ochtend en doe gewoon je werk. Je weet dan ook waarvoor je het doet, dat antwoord heb je jezelf net gegeven.

Maar volgens mij zit het voor jou anders, anders zou je me niet volgen. Jij leest dit omdat je baalt dat je geen energie krijgt van je werk. Omdat je niet weet hoe je erachter komt welk werk bij je past en daarom maar blijft zitten waar je zit. Grote kans dat jij geen antwoord op de vraag ‘waarom doe je het dan’ hebt omdat je er gewoonweg geen antwoord op hebt. Je weet niet waarom je je werk nog doet. Gewoon. Omdat je het doet.

En dat gaat mij nou zo aan mijn hart. Als je mij vraagt waarom ik mijn werk doe, is mijn antwoord simpel. Ik doe het omdat mijn hart huilt als ik zie dat je werk doet waar je ongelukkig van wordt. Dat je blijft aanmodderen met je werk omdat je niet weet hoe je erachter komt wat wel bij je past. En dan maar blijft zitten waar je zit omdat je niet ziet hoe je uit deze situatie komt. Ik word blij als je durft te onderzoeken van welk werk je hart sneller gaat kloppen en help je om in actie te komen zodat het helder en duidelijk voor je wordt. En als jij dan aan het einde van de rit blij en vol energie weer thuiskomt van je werk omdat je gevonden hebt wat écht bij je past, straal ik van blijdschap voor jou.

Weten waarom je je werk doet dus. Ik ben benieuwd wat jouw antwoord op deze vraag is. Wil je het me hier laten weten?

Wil je samen eens kijken wat jij nodig hebt om erachter te komen welk werk bij je past? Dan heb ik twee gave dingen voor je (en ze zijn nog gratis ook😎):

  1. Op donderdag 20 mei om 10 uur geef ik de masterclass Weer Energie van je Werk. Een uur lang mega waardevolle tips, inzichten en inspiratie hoe jij ervoor zorgt dat je werk je weer energie geeft. Ik leer je wat je grootste valkuil is en hoe je kan voorkomen daarin te trappen. Meld je nu aan op barbara@werkzoalsjijwil, dan plaats ik je op de wachtlijst.
  2. Je kan ook direct 1-op-1 met me in gesprek. En dat is echt iets voor jou als je serieus in actie wilt komen en klaar bent met je wel-oké-maar-geeft-geen-energie-baan. We kijken samen of jij en ik én het traject wat ik je bied een match zijn. Is dat iets voor jou, zonder dat je nu gelijk ergens aan vast zit, plan dan hier direct een afspraak met me in. Moet je wel snel zijn, ik heb slechts 3 plekken beschikbaar.

Leuk je binnenkort te ontmoeten.

Heb een heerlijk weekend.

Liefs, Barbara

 

PS: Allebei mag ook hè. Én je opgeven voor de gratis masterclass Weer Energie van je Werk én het 1-op-1 gesprek met me plannen. Voelt dat goed voor jou, doe het dan direct, er is maar beperkt plek. Hier voor de masterclass en hier voor het gesprek.