De afgelopen twee weken keek ik naar de replays van een training van mijn business coach Veronique Prins. Ik had deze al een keer gevolgd maar is zo waardevol dat ik het nog een keer voor mijzelf heb ingepland. De video’s zijn een jaar beschikbaar zijn dus laat ik er dan ook iets mee doen. En even tussendoor, als je met mij werkt, heb je ook een jaar lang toegang tot de online omgeving van het loopbaantraject en dus kan je altijd nog een oefening herhalen.

Verder met de training die ik deed. Veronique zet me altijd direct op scherp en ja hoor, de eerste video was al raak. En het bracht mij zoveel dat ik het graag met je deel omdat ik zeker weet dat ik jou daarmee ook op scherp zet.

Wat tolereer je nog van jezelf in je werk?

Ja precies, laat die vraag maar even bezinken en lees vooral even verder.😊

Weet je, we zijn zo geneigd om de dingen die niet goed gaan op het werk buiten ons zelf te leggen. Neem nou bijvoorbeeld je manager die weinig waardering heeft voor wat je doet. Je werkt hard, je zet er een tandje bij als het moet en als hij je vraagt iets extra’s te doen, dan doe je dat. Maar een compliment terug of wat voor een reactie dan ook, dat je het goed hebt gedaan, dat hij blij is dat je die extra klus voor hem hebt geklaard, dat blijft dan uit. En dan zeg je dat je de waardering mist op je werk. I get it.

Alleen, wie accepteert nou dat hij zo met je omgaat? Ja precies, jij. Jij tolereert het en beklaagt je bij je collega’s, vriendinnen of je partner dat hij je niet ziet staan en je nooit een compliment geeft. Maar zijn gedrag verander je niet, jouw reactie op zijn gedrag wel. En hoera! Dan kan je er ook iets aan veranderen.

Ik merkte door de training dat ik ook nog van alles tolereer in mijn werk. En ik heb dan dus geen manager of collega maar alleen mijzelf in mijn bedrijf, dus dat was best confronterend. Ik tolereer nog van mijzelf dat ik zo’n strakke planning maak dat de tijd die ik plan voor het schrijven van dit blog meestal veel te kort is. En dus tolereer ik dat ik op donderdagavond nog zit te tikken achter mijn laptop. Stom, want die tijd breng ik liever door met mijn gezin.

Ik tolereer ook nog steeds dat mijn dochters mijn kantoor binnenlopen als ik aan het werk ben. Daar hebben we allang een afspraak over gemaakt: deur dicht betekent niet storen tenzij er brand uitbreekt of we naar het ziekenhuis moeten. En als thuiswerkende moeder is dat niet altijd even leuk maar als je weet waarvoor ze allemaal binnenkomen….mam, ik kan mijn gymtas niet vinden….mam, heb je die ene trui gewassen…mam, mag ik wat lekkers…😣

En ik geef elke keer antwoord en dus ben ik zelf degene die tolereert dat ze me storen onder werktijd. En ik erger me er dan enorm aan dat ze zich niet aan de afspraken houden maar eigenlijk erger ik me aan mijzelf dat ik het elke keer weer toe laat (en me dus ook niet aan de afspraken hou). Ja, ik zei al, het zet je weer even op scherp.

Terug naar jou. Wees eens bloedeerlijk naar jezelf en vraag jezelf eens af wat jij nog tolereert in je werk. Neem eens 10 minuten de tijd om die vraag tot je door te laten dringen en schrijf alles op wat in je op komt. Niemand die het hoeft te lezen dus wees eerlijk en tolereer geen halve waarheden.

Kost je werk je nog steeds bakken energie? Bedenk je op zondagavond al zuchtend dat je de volgende dag weer aan het werk moet en voel je de energie al uit je lijf stromen? Weet je stiekem al heel lang dat het werk dat je doet niet meer bij je past? En durf je niet in actie te komen om te onderzoeken waar je hart sneller van gaat kloppen omdat je bang dat je er dan ook iets mee moet doen?

Ik ben benieuwd wat deze vraag met je doet en welk inzicht het je geeft. Waar kom je nu achter wat je nog tolereert in je werk? Tof als je het hier met me wilt delen.

Heb ik ook nog iets leuks voor je.

Merk je dat je door dit blog te veel tolereert in je werk, dan is het NU tijd om in actie komen. Meld je direct aan de masterclass Weer Energie van je Werk op 20 mei om 10 uur door deze te mail te beantwoorden met JA. Een uur lang tips, inspiratie en tools die, als je ze direct inzet, helpen om weer energie en plezier in je werk te krijgen. Je hoeft niet van alles te tolereren en zelf te blijven aanmodderen. Ik help je in deze masterclass. Geef je dus direct op.