Het mooie is dat je soms niets hoeft te doen om te ontspannen in je drukke leven. De natuur regelt het gewoon voor je.

De afgelopen dagen vielen de mussen van het dak en terwijl Maarten van der Weijden ervoor zorgde dat we weer eens een Elfstedentocht hadden, zat heel Nederland aan het hitteplan.

Tropenrooster

Bij ons op school gaat dat dan zo: zondagmiddag wordt er via de schoolapp een mail gestuurd met de mededeling dat vanwege het warme weer de komende twee dagen een tropenrooster van kracht is. Dit is exact hetzelfde als een continurooster maar tropenrooster klinkt wat dramatischer en is meer passend bij het weer, denk ik zo. De strekking is dat de kinderen een uur eerder klaar zijn en niet, zoals een tropenrooster doet vermoeden, ook eerder beginnen om de ergste hitte van de dag te vermijden. Maar goed.

De school gaat ervan uit dat wij ouders ons inspannen om opvang te regelen. Ik raak altijd wat geïrriteerd van dit soort zinnen. Anyway, of we het even regelen met z’n allen.

Spagaat

Nou ben ik een werkende moeder met een eigen onderneming en kan ik vaak wel iets regelen. En mijn kinderen zijn op een leeftijd dat ze zelfstandig naar huis kunnen. Maar ik weet nog hoe lastig ik het vond om in de tijd dat ik in dienst was bij een werkgever, op zo’n korte termijn opvang te regelen.

Het was altijd gedoe en ik was bang om lastig gevonden te worden als ik eerder naar huis moest vanwege de kinderen. Ik zat continu in spagaat: ik wilde er voor de kinderen zijn én volledig meedraaien op mijn werk. Daardoor had ik stress om al die ballen in de lucht te houden, deed ik concessies op beide fronten en voelde ik me geen goede moeder.

Even terug naar waar ik het over wilde hebben.

Vertraging

De warmte in ons land dwingt je je aan te passen. Want of je nou wil of niet, met deze temperaturen is doorgaan op hetzelfde tempo onhaalbaar.

Temperaturen van rond de 30 graden vragen rust, vertraging en flexibiliteit. Precies waar jij behoefte aan hebt, ook op de dagen dat het minder warm is.

Daar waar jij normaal gesproken zelf de tijd voor jezelf moet maken, te ontspannen of te vertragen, neemt de natuur het deze dagen van je over. Ik zeg: geef je eraan over en geniet. Je mag even leunen op iemand, of in dit geval, iets anders.

Goedbedoelde adviezen

Overal hoor je adviezen als extra water drinken, uit de zon tussen 11 en 15 uur en geen honden en kinderen in de auto achterlaten. Deze ken je wel, toch?

Maar als de natuur je toch dwingt om rustiger aan te doen, hoe fijn is het dan om tips te krijgen hoe je dat doet. Hoe je je vaardigheden van flexibiliteit, overgave en geduld kunt oefenen in deze dagen. En die ook daarna kan inzetten zodat het een gewoonte wordt en rust, ontspanning en meer tijd voor jezelf een vast onderdeel zijn in jouw leven.

Hoe doe je dat dan?

Tip 1

Met stip boven aan: loop langzamer.

Je hebt het vaak niet in de gaten maar je loopt op een heel snel tempo omdat je altijd nog even dit en nog even dat snel wilt regelen. Weet je hoeveel stress je dat bezorgt en wat een energie je dat kost? Rustig aan dus.

Loop eens twee keer zolang over een stukje. Ja, je hebt in het begin het gevoel alsof je een slak bent, maar het went en is zoveel relaxter. Je komt meer ontspannen aan en ziet meer van de weg ernaartoe en dat vergroot je bewustzijn.

Tip 2

Ben er mee

Ik bedoel daarmee dat je je neiging tot verzetten en toch gewoon doorgaan even in de koelkast mag zetten (lekker koud ook met dit weer). Je verzetten kost veel energie. Laat de situatie er maar even zijn. Je hoeft er niks mee. Niet oplossen of veranderen. Ben er maar even mee, dat geeft veel minder stress.

Tip 3

Pas je agenda aan

Minder doen is mijn advies. Je agenda is vaak vol en met deze warme dagen is het beter om rustiger aan te doen. Kijk welke afspraak eruit kan en verzet deze naar een andere dag. Dat geeft je meer lucht en ruimte.

Neem ook meer tijd voor wat je wel doet die dag. Ga een kwartier eerder van huis naar een afspraak zodat je rustig aan kan doen. Het laatste wat je wilt is bezweet aankomen op je afspraak, ook al is dat met je moeder of een vriendin.

Tip 4

Plan geregeld pauzes in

Je lichaam werkt hard om zich op temperatuur te houden, veel harder dan op minder warme dagen. Goed dus om je lijf extra rust en ontspanning te gunnen.

Geregeld een pauze helpt je om je beter te concentreren op de dingen die je doet, als je bijvoorbeeld bezig bent met de voorbereiding van een belangrijke afspraak met een klant. Bovendien zorgt de ontspanning ervoor dat je meer geduld hebt met de kinderen die door het warme weer vaak hangeriger zijn.

Tip 5

Wees lief voor jezelf

Deze dagen mag je minder streng zijn en extra goed voor jezelf zorgen. Wijs jezelf niet af als het even niet gaat zoals je het voor ogen hebt. Betrap jezelf op dit soort gedachten en zeg dan tegen jezelf dat je het goed doet en je niet alles perfect hoeft te doen.

Tip 6

Even geen alcohol

Sinds ik een heftige leverziekte heb gehad en mijn lever niet meer gewend is aan alcohol, voel ik waarom alcohol niet goed is voor je. De lichamelijke reactie is heel heftig. Nou hoef je niet een geheelonthouder te worden maar in deze dagen bewuster met alcohol om gaan, kan echt geen kwaad. Je lever heeft minstens een uur nodig om de alcohol af te breken. Energie die je nu ook anders kan gebruiken.

Recept voor verfrissende vervanger

Doordat alcohol en ik geen echte vrienden meer zijn, drink ik vaak deze non-alcoholische cocktail. Een heerlijk verfrissend zomerdrankje die in een mooi groot glas er ook nog een smakelijk uit ziet. Ik geef je graag mijn recept. Varieer er mee zoveel als je wilt.

Schenk 1 flesje crodino in een groot wijn glas met flink wat ijsblokjes. Vul het aan met ongeveer 50 ml tonic, takje munt bij en klaar.

À votre santé.

 

Zo, jij bent klaar voor de volgende echte hittegolf én alle andere dagen van het jaar. Heb ik je tips gegeven waar je iets mee kan? Welke ga je nu gelijk doen? Ik ben er heel benieuwd naar. Laat je het me hieronder weten?

Heb een geweldig weekend!

Warme groet, Barbara

 

Ps.: voor de zomervakantie heb ik nog een paar plekken vrij voor een gratis coach sessie. Wil jij stoppen met concessies doen en ontspannen alle ballen in de lucht houden? Ben je toe om alleen nog ‘ja’ te zeggen tegen de dingen die je zelf graag wilt, zonder goedkeuring van een ander?

Meld je dan nu aan voor de gratis coach sessie Vind de Godin in Jezelf.