Het was de afgelopen weken zo vreselijk druk. Dat is het normaal gesproken al in de laatste weken van het schooljaar. Dat herken je vast wel: een partijtje, een klassenborrel, helpen schoonmaken in de klas, nog een partijtje, cadeautjes regelen voor de juffen.

Zo gaat het in ieder geval bij ons dit jaar. En dan is onze jongste ook nog jarig dus dat betekent nog een feestje. Inclusief een afscheidsfeestje, dat wel, want er is geen plek meer voor een extra afscheidsmoment in de agenda.

Takenlijstje

Die agenda hangt overigens uitgeschreven op een groot vel papier aan de binnenkant van de bijkeukendeur zodat we allemaal kunnen zien wat er wanneer gebeurt. Heel handig in deze drukke tijd.

Naast dit alles probeer ik mijn aandacht te houden bij mijn werk: ik heb coach sessies met klanten, schrijf mijn wekelijkse blog, zoek nieuwe klanten, zoek uit hoe ik mijn bedrijf straks moet regelen in Frankrijk en volg nog een extra training.

O ja, en dan emigreren we ook nog. Ik hou dat takenlijstje maar even voor mezelf. Ik wil je niet nog onrustiger maken.

Toegegeven, ik ben wat overenthousiast en neem te veel hooi op mijn vork. Maathouden en timemanagement zijn nooit mijn sterkste kant geweest. 😉

Er ligt dus aardig wat op mijn bord. Alle ballen in de lucht zeg maar. Ja, dat doe ik dus ook en soms wordt me dat te veel.

Gelukkig heb ik inmiddels geleerd op tijd de signalen van vermoeidheid en stress te herkennen en weet ik wat ik kan doen om op een ontspannen manier het overzicht te houden en toch mijn dingen te doen die gedaan moeten worden.

Tijd voor jezelf

Voor mij begint dat met tijd voor mijzelf maken. Als ik me moe voel en te veel doe waardoor ik het overzicht kwijt dreig te raken, ben ik vaak te veel tijd kwijt aan alle ballen en vergeet ik tijd voor mijzelf te maken. Ik weet dat als ik wél tijd maak dat ik kan opladen, mijn hartslag rustiger wordt, de spanning uit mijn schouders verdwijnt en ik beter slaap.

Dus zie je mij in deze tijd geregeld voor een meditatie met mijn ogen dicht op de bank liggen. Of ik zet een kop thee, pak een boek, zet mijn telefoon uit en nestel me in een lekkere stoel. De hond moet ook uit dus een uurtje wandelen in het bos zorgt er ook voor dat ik ontspan en weer energie heb om verder te gaan met de dingen die moeten gebeuren.

Focus

Wat mij ook helpt, is om focus aan te brengen. Ik kan niet alles tegelijk, wil dat ook helemaal niet en als ik dat toch dreig te doen, zoals nu, dan bekijk ik waar ik mijn aandacht aan kan geven en wat nu even niet kan.

Wat helpt is de volgende zin:

Moet ik dit nu doen?

Ik leg je uit hoe het werkt.

Om te focussen leg je elke keer de klemtoon op een ander woord:

  1. Moet ik dit nu doen?
  2. Moet ik dit nu doen?
  3. Moet ik dit nu doen?
  4. Moet ik dit nu doen?
  5. Moet ik dit nu doen?

Bij elke vraag sta je even stil wat je er mee moet:

  1. Moet ik dit nu doen?

Moet het echt? Voegt het iets toe? Of doe je het omdat het van je verwacht wordt?

  1. Moet ik dit nu doen?

Ben jij wel degene die deze taak op zich moet nemen of is er iemand anders die je kan helpen? Bijvoorbeeld met de boodschappen, het huishouden of de kinderen naar sport brengen? Ik weet dat je je als moeder verantwoordelijk voelt en overal graag bij wilt zijn maar het delen of uitbesteden maakt je meer ontspannen en geduldiger en daar hebben je kinderen meer aan dan een gestreste moeder.

  1. Moet ik dit nu doen?

Is datgene wat je wil doen ook echt het gene wat je moet doen? Of doe je het uit automatisme, omdat je het altijd al gedaan hebt? Wil je het ook nog wel doen? Werk is hier een goed voorbeeld van en wat kleiner het schoonmaken van je huis.

  1. Moet ik dit nu doen?

Is het nu echt het moment? Kan je het uitstellen tot later? Niet alles heeft even grote prioriteit en kan soms best wachten. Wees kritisch en maak een keuze, het ontspant onmiddellijk.

  1. Moet ik dit nu doen?

Moet je het wel doen of moet je er iets anders mee? Moet je iets maken, regelen, organiseren, uitbesteden? Het is niet altijd een kwestie van doen en dat geeft rust in je hoofd. Bedenk wat je er anders mee kan en vooral wie dat dan kan doen. Sla je gelijk twee vliegen in één klap.

Resultaat

Deze vragen helpen mij deze drukke tijden door te komen. Zo heb ik meer tijd voor mijzelf, werk ik elke dag aan mijn bedrijf, heb ik aandacht voor mijn kinderen die deze tijd ook als heel spannend ervaren én kan ik ontspannen en stap voor stap elke dag iets van mijn takenlijstje afstrepen wat ons elke dag een stap dichter bij ons vertrek brengt.

Minder hooi dus, minder ballen én meer rust, energie en vertrouwen dat het allemaal goed komt en we op tijd alles klaar hebben voor de verhuizing.

Welke van de vijf vragen helpt jou te focussen zodat je ontspannen je dingen kan doen die je moet doen? Ik ben er heel benieuwd naar. Laat je het me hieronder weten? Leuk!

Heb een heerlijk weekend!

Lieve groeten, Barbara