Elke ochtend pak ik even het nieuws erbij. Meestal ben ik dan helemaal alleen in de woonkamer, de rest van het huis slaapt nog. Ik nestel me op de bank met een kop thee, een deken en een bakje yoghurt met havermout en fruit. Heerlijk even mijn moment in een nog stil huis, met de zon die de toppen van de bergen al beschijnt en als ik geluk heb, zie ik nog net de herten door de tuin.

Zo vroeg in de ochtend check ik de NOS-app om een beetje bij te blijven hoe het in Nederland gaat. Dat deed ik altijd al en nu volg ik op deze manier de corona-crisis in Nederland en ik kan zien hoe het er voorstaat in Frankrijk door een handige kaart die dat allemaal bijhoudt. Toch wel makkelijker in mijn eigen taal.

Als ik al scrollend door de berichten ga, valt mijn oog op een bericht van het CPB over de gevolgen van corona voor de economie. Het kopt met ‘CPB vreest diepe recessie, economie kan krimpen met 7,7 procent’. Ik voel gelijk weerstand opkomen. Hoezo denk ik geërgerd. Ergens wil ik het allemaal niet lezen maar mijn nieuwsgierigheid wint en ik open toch het bericht.

Het artikel gaat over de mogelijke gevolgen voor de economie door dat bizarre virus wat over de wereld raast. Het CPB licht een aantal scenario’s toe en trekt een vergelijking met de financiële crisis in 2009. Er wordt in het artikel gegooid met procenten aan krimp en werkeloosheid en miljarden aan verliezen.

Mijn nekharen gaan direct recht overeind staan als ik dat lees. Ik begrijp echt niet wat het nut is van dit artikel. Hoezo scenario’s en vergelijkingen? Er valt helemaal niks te vergelijken. De wereld heeft nog nooit zoiets als dit meegemaakt dus hoe kan je nou voorspellingen doen over iets waar je helemaal geen kennis van hebt? Er bestaat helemaal geen jurisprudentie over om maar in juridische termen te praten. Waar baseert het CPB zijn berekeningen dan op?

Laat ik er even vanuit gaan dat het CPB het goed bedoelt en dat ze er daar ook voor zijn. Berekeningen maken en zo. Maar wat levert het nu op? Nu in deze tijd met corona? Waar een deel van de mensen in paniek is en een ander deel positief blijft maar zo nu en dan ook zo zijn bedenkingen en twijfels heeft over hoe dit gaat verlopen. Hebben we dan echt berekeningen van het CPB nodig? Voelen we ons daar beter door? Gaat het virus daarvan sneller weg?

Ik geloof dat dit juist averechts werkt. Dat als je dit soort informatie naar buiten brengt, we juist naar elkaar gaan kijken en zeggen: ‘ja, dit gaat onze economie niet goed doen, we gaan misschien wel ruim 7 procent krimp krijgen en de werkeloosheid gaat stijgen’. Dan gaan de gesprekken over negatieve zaken en die worden alleen maar groter. Want het is allang bekend dat dat wat je aandacht geeft, groeit. Terwijl we het juist zo nodig hebben om positief te blijven in deze periode.

Zullen we eerst gewoon eens afwachten wat er precies gaat gebeuren? Niemand weet het namelijk, hè. Nogmaals, we hebben dit nooit eerder meegemaakt. We weten niet hoelang het duurt, wat de impact is op onze gezondheid, de economie en het leervermogen van onze kinderen. Laten we vooral wegblijven van doemscenario’s, negativiteit en voorspellingen waar we gokken op wat eventueel misschien de uitkomst is.

Stel nou dat we deze tijd eens anders zouden benaderen. Vanuit positiviteit, groei en verbinding. Dat we juist in deze periode leren hoe we met ons zelf, elkaar en de aarde om moeten gaan. Dat we weer inzien wat echt belangrijk is, wat ons echt gelukkig maakt. Dat we weer aandacht hebben voor elkaar, mogen vertragen, reflecteren en bezinnen. Dat het hele idee van dit virus niet draait om de impact op de economische welvaart maar om ons persoonlijk welzijn.

Wat zou het CPB dan berekend hebben, vraag ik me af. Hoe ziet het artikel er dan uit? Gaan de scenario’s dan over de groei van de mensen in mentaal opzicht, over hoe meer begrip en saamhorigheid er onderling is en dat mensen elkaar spontaan helpen ook al hebben ze verschillende opvattingen over politiek en godsdienst? Ik weet niet hoe het met jou zit maar van dat soort voorspellingen krijg ik nou een glimlach op mijn gezicht.

Positiviteit in coronatijd. Dat lijkt me juist nu heel erg welkom. Er gebeuren al genoeg nare dingen om ons heen. Van mensen die ziek zijn, mensen die zich zorgen maken over hun naasten en mensen die gedwongen worden om afscheid te nemen van hun dierbaren. Dat is vreselijk. Laten we alsjeblieft kijken naar de positieve dingen die dit virus ons brengen, hoe moeilijk en verdrietig de situatie soms ook is, en voorspellingen van bedrijven als het CPB naast ons neerleggen.

Hoe blijf jij positief in deze tijd? Laat het me hieronder weten.

Ik wens je een fijn weekend en veel positiviteit. 😊

 

Liefs, Barbara

Ps.:

Hoe zou het zijn om precies te weten wat je wilt in je werk en daarmee een baan makkelijker naar je toe te trekken? Laat je het CBP ook nog eens een poepie ruiken met hun voorspellingen, haha!

Ik heb een geweldig nieuw e-book voor je klaar staan over hoe je je hart volgt in je werk. Er staan drie gouden tips in die ervoor zorgen dat jij nu eindelijk echt eens in actie komt om dat werk te gaan doen waar jouw hart een sprongetje van maakt.

Download het hier direct en ontdek de 3 tips om nu eindelijk je hart te volgen in je werk.