‘Ja, jij zit in Frankrijk, lekker makkelijk’.

Ze zei het tegen me en ik moest gelijk lachen. Echt? Denken mijn klanten dat echt? En zo ja, wat kan ik er dan mee doen? Nou, er in ieder geval over schrijven. Bij deze dus.

En ik snap het wel. Het klinkt natuurlijk allemaal heel idyllisch: wonen in de bergen, in een klein dorp, weg van alle drukte en prikkels, veel natuur en rust om je heen waar je heerlijk ontspannen kan leven zoals jij het wilt. Als Godin in Frankrijk dus. Het is niet voor niets de naam van mijn bedrijf.

Maar hee, als het zo makkelijk zou zijn, dan deed je het zelf ook, toch? En nee, en dat heb ik vaker gezegd, het gaat er niet om dat jij ook gaat emigreren. Man, wat zou het dan druk worden in Frankrijk zeg. 😉 Nee, het gaat erom dat ook jij ervoor kiest om het leven te leiden zoals jij dat wilt. Dat je geen concessies doet, je jouw leven niet laat bepalen door anderen. Dat is namelijk geen leven, dat is overleven. En ik ben ervan overtuigd dat dat niet de bedoeling is.

Even terug naar Frankrijk: het klinkt heerlijk en dat is het ook. Ja, echt. Ik geniet er volop van dat we dit avontuur zijn aangegaan. Dat ik de zogenaamde stoute schoenen heb aangetrokken en de stap heb gezet. En dat ging niet vanzelf, als je dat soms denkt. Zo van, we nemen het besluit en dan is alles geregeld. Helaas, zo werkt het niet. We hebben daar echt wat voor moeten doen.

Naast alle reacties die we kregen, zou je dat nou wel doen, en de kinderen dan, weet je wel zeker dat je je huis wilt verkopen, wat als het niet lukt, je kan toch niet zomaar weggaan (hoor hier hoe anderen ook ons leven wilden bepalen), was vooral al het regelwerk een hele klus.

Ik heb het in mijn blogs wel eens over alle ballen in de lucht houden. Nou, ik kan je vertellen, dit waren er heel veel: huis verkopen, huis regelen in Frankrijk (en dat is op afstand echt geen gemakkelijke), verzekeringen, kinderen inschrijven in scholen, de leerplichtambtenaar in Nederland informeren, heel veel uitzoekwerk over hoe de regels in Frankrijk zijn en ga zo maar door. Echt, er komt heel veel bij kijken.

En ook ik wilde het graag goed doen. Net als jij wil ik dat het goed geregeld is. Voor mijzelf en nog meer voor mijn kinderen. Want ja, het is mijn droom om in Frankrijk te wonen, zij hebben er niet om gevraagd. Dat vergt een hoop voorbereiding in emotionele zin.

En voor dat je denkt dat ik hier wil klagen, nee absoluut niet. Ik heb het met liefde gedaan en doe dat nog steeds. Want we wonen hier fysiek nu wel, er valt nog een hele hoop te regelen dus die ballen zijn Franse ballen geworden, ze zijn er nog steeds.

En nu terug naar jou, want daar ging die opmerking over: ja, jij zit in Frankrijk, lekker makkelijk.

Weet je? Een besluit nemen over hoe jij wilt leven, hoe klein of hoe groot ook, vraagt altijd iets van je. Tijd, lef, moed, doen, angst in de ogen kijken, een ander teleurstellen. Als het allemaal vanzelf ging, dan las je dit niet, voelde je niet dat er meer in je zit dan je nu eruit laat komen en had ik geen werk.😊

Daarom raakt de opmerking me ook. Het klinkt voor mij alsof ik van achter mijn bureau in Frankrijk jou dan wel even ga vertellen hoe het moet. Dat Frankrijk toch echt een heel andere situatie is en andere dingen vergt dan in Nederland. En dat kom ik dan vanuit de bergen even vertellen. Snap je wat ik bedoel?

Maar ik loop hier ook tegen dezelfde dingen aan als jij in Nederland. Echt hoor, ik mag dan een paar grenzen zijn overgestoken, dat neemt niet weg dat ik je van hieruit niet begrijp. Dat ik geen idee heb waar jij tegen aanloopt. Hoe lastig het is om te kiezen voor hoe je het wilt en je daaraan te houden.

Ik ben net als jij ook een werkende moeder die ooit een droom had en niet wist hoe ze daar moest komen. Ik wist eerst niet eens dat ik die droom had maar voelde wel aan alles in mijn lijf dat ik niet leefde zoals ik het wilde: het onrustige gevoel, de twijfel of dit het nou is, het maar blijven piekeren in je hoofd en geen keuze kunnen maken, je afvragen hoe je verder moet. Ik herken het allemaal. Been there, done that.

Het is niet eenvoudig om te veranderen, om je droom achter na te jagen, om je daadwerkelijk ertoe te zetten. Maar het kan wel. Daar ben ik zelf het levende bewijs van en dus kan jij dat ook. En wel op jouw manier.

Hoe doe je dat dan als je niet die frisse berglucht om je heen hebt maar gewoon in Nederland woont?

Het begint met weten wat je droom is. Hoe helderder je die voor ogen hebt, hoe eerder je in actie komt. En dat is het resultaat dat je wilt, wat je voor ogen houdt. Dat is waar je het voor doet.

Doe de volgende oefening.

Ga ergens zitten waar je niet gestoord wordt en sluit je ogen. Wat wil je dat er anders is dan nu? Waar verlang je naar? Als alles kon, hoe zou jouw leven er dan uit zien? Met wie ben je? Waar ben je? Hoe leef je? probeer er een helder beeld van te krijgen. Kijk eens naar links en aan rechts. Wat zie je daar? Neem je tijd, alles mag, er is geen goed of fout alleen maar jouw verlangen.

Schrijf dat dan op. Gewoon schaamteloos alles opschrijven. Ook als dat betekent dat je ander werk moet zoeken, je anderen teleurstelt omdat het niet meer in hun straatje past, je je grootste angst moet aankijken. Bekijk eens waar je als kind van droomde en wat je daar nu nog van doet. Zet het erbij. Wie schrijft, die blijft. Het blijft zo beter hangen en dat heb je nodig om in actie te komen en te blijven.

Neem er de tijd voor om je droom helder te krijgen. Leg wat je geschreven hebt, ergens neer zodat je kan aanvullen, nieuwe invallen kan opschrijven.

Heb je dat gedaan? Wat springt er dan uit waar je gelijk een glimlach van op je gezicht krijgt? Dat belangrijke ding wat je echt écht graag wilt?

Bekijk eens hoe je dat kan integreren in je dagelijkse leven. Wil je graag meer tijd voor jezelf, plan het dan gelijk. Streep door je agenda en die dag is van jou. Of, als dat voor jou een te grote stap is, begin dan met een half uur.

Kom je erachter dat je op je werk iets ander wilt, ga dan dat gesprek eindelijk aan met je manager. Er kan vaak meer dan je denkt. Ik sprak een klant die verlof krijgt om uit te zoeken wat ze wil. Er zijn dus wel degelijk mogelijkheden. Onderzoek ze.

Ik ben heel benieuwd naar jouw verlangens. Wil je ze me hieronder vertellen?

Wil je dit niet alleen doen maar samen met mij kijken naar jouw mogelijkheden? Meld je direct aan voor jouw gratis coach sessie Vind de Godin in Jezelf. Ik ben er voor jou.

Ik wens je een geweldig weekend.

Liefs, Barbara