Tijd. Heb jij het voor jezelf? Plan je tijd voor jezelf? Of is jouw tijd er alleen voor anderen, die je wilt helpen, die iets van je vragen? Alleen tijd voor je werk, kinderen, huishouden en partner? Zodat er geen tijd meer overblijft voor jou? Tijd waar in je helemaal kan doen wat je zelf wilt zonder rekening te houden met anderen, zonder kinderen om je heen die van alles aan je vragen. Gewoon helemaal alleen voor jou.

Tijd hier in Frankrijk is anders van in Nederland. Niet letterlijk natuurlijk maar men gaat er anders mee om. Men neemt hier meer tijd om dingen te doen. Zoals ik al eerder vertelde in mijn blog En toen viel het kwartje is er veel meer persoonlijk contact en dat vraagt om meer tijd.

Vertragen

Hier op het platteland gaat alles ook een stukje minder snel. Vertragen is iets wat vaak moeilijk is als je door de waan van de dag wordt geleefd. Hier kan je niet anders dan mee gaan in dat ritme. En dat is heerlijk.

Neem nou bijvoorbeeld de lunch. Niks boterhammetje mee in een trommel en binnen een half uur weer terug achter je bureau. Lunchen doen je hier minstens anderhalf uur. Onze jongste heeft op de basisschool zelfs twee uur de tijd. En lunchen doen ze hier uitgebreid, met voor-, hoofd en nagerecht.

Tijd en aandacht

Voordeel van die lange lunchtijd is dat je ook echt even de tijd en aandacht hebt om je eten klaar te maken, rustig aan tafel te eten, tijd met elkaar hebt en daarna nog kan relaxen. Heel Frankrijk ligt volgens mij plat tussen 12 en 14 uur. Dat herken je vast wel van vakanties. Je moet niet willen winkelen op dat tijdstip want alles is dicht. En soms nog wel langer dan dat.

Anyway, ik ga ook mee in dat ritme en maak er meteen een moment van met manlief. Twee vliegen in één klap zeg maar. Dus pakte ik afgelopen week een picknick in om samen bij het meer van Blanchemer te lunchen. Het was een prachtige nazomerse herfstdag. De bomen verkleuren in prachtige tinten geel, rood, bruin en goud tussen het groene bladerdek door. We genieten van het uitzicht, van het moment met elkaar, van de rust en van het warme zonnetje. Tijd en aandacht dus.

Andere dingen eerst

Weet je wat het is? Je weet allang dat het belangrijk is om geregeld tijd voor jezelf te maken. Ik vertel je echt niks nieuws. Alleen doe je het te weinig. En dat weet je ook allang 😉. Je laat andere dingen altijd voor gaan: de was die nog opgevouwen moet worden, nog even de stofzuiger door het huis, een laatste boodschap, je moeder die je vraagt of je een kop thee komt drinken of de kinderen die opgehaald moeten worden van de sport.

Je legt de lat hoog, wil voldoen aan de verwachtingen van je zelf, je werkgever en de mensen om je heen. Je wilt niet zeuren en gaat mee in de ratrace. Je wilt het allemaal: een goede moeder, werknemer én echtgenote zijn. Al die ballen in de lucht houden, is een behoorlijk klus.

Eerst voor jezelf zorgen

In het vliegtuig krijgt je altijd de boodschap om bij een noodsituatie eerst het zuurstofkapje bij jezelf om te doen en dan pas bij je kind. Je kan namelijk niet voor je kind zorgen als je zelf geen zuurstof meer hebt. Klinkt logisch toch? En als de nood aan de man is, zal je dat ook doen, nietwaar?

Hoe komt het dan dat je in je dagelijkse leven niet eerst voor jezelf zorgt en dan pas voor een ander? Hoe komt het dat je niet eerst tijd voor jezelf maakt en dan pas voor de ander?

Tijd ontspant

Als je goed voor jezelf zorgt, kan je goed zorgen voor een ander. Een uitspraak die niet zomaar ergens vandaan komt. Je zegt het vaak gekscherend en neemt het niet serieus terwijl je maar wat graag goed voor jezelf zorgt en naast je werk en huishouden behoefte hebt aan tijd voor jezelf.

Met meer tijd voor jezelf zorg je ervoor dat je er niet aan onder door gaat. Dat is het laatste wat je wilt. En echt, het ligt op de loer. Vrouwen hebben twee keer zoveel kans als mannen om in een burn-out terecht te komen, juist omdat je die lat zo hoog legt en maar doorgaat.

Meer tijd voor jezelf ontspant, geeft energie en brengt rust in je hoofd. Je lichaam trekt het niet om continu onder spanning te staan. Tijd nemen voor jezelf zorgt voor een lagere hartslag en minder stresshormonen in je lichaam. Je bloedomloop functioneert beter waardoor er meer zuurstof opgenomen kan worden. Geef je lichaam de tijd om te herstellen van alle drukte die je dagelijks ervaart.

Hoe dan?

Kleine stapjes

Een van mijn klanten is een jonge moeder met een stressvolle baan. Ze zag zichzelf niet ‘even’ tijd nemen voor zichzelf. Ik vertelde haar dat ze dat kan bereiken door kleine stapjes te zetten.

Tip 1

Begin eens met 5 minuten. Ben je op je werk, ga dan 5 minuten op de wc zitten als je nergens plek hebt om te relaxen. Gewoon op de bril, ogen dicht en rustig in- en uitademen.

Tip 2

Adem vanuit je buik en dan omhoog naar je longen. Drie tellen diep in en zes tellen langzaam uit, is een teken voor je lichaam dat het mag ontspannen. Herhaal dit een aantal keer.

Tip 3

Ben je thuis en wil je daar tijd voor jezelf nemen en zie je alleen maar alle klusjes die er nog liggen? Ga dan 5 minuten op je handen zitten met je ogen dicht. Dan kan je niet anders dan even niks doen.

Tip 4

Voer de duur langzaam op. Maak er 10 minuten van en ga met een kop thee op de bank zitten. In 15 minuten kan je een meditatie doen, in een half uur een boek lezen. Just do it!

Tip 5

Vergeet niet je telefoon uit te zetten en doe, als dat helpt, je gordijnen dicht. Laat je niet storen door anderen in JOUW tijd, ook niet om de deur op te doen voor een collecte of om pakketje aan te nemen van de buren.

Tip 6

Plan een sport of yogales om een stok achter de deur te hebben. Je hebt al betaald dus dan ga je ook. Dat is althans wel de bedoeling. 😊 Plan vooral iets wat je leuk vindt. Het kan ook een massage, een lunch met een vriendin, de schoonheidsspecialiste of de kapper zijn, zolang het maar voor jou is, je ervan geniet en geen andere dingen doet in jouw tijd.

Heb je hier iets aan? Lukt het je met deze tips om meer tijd voor jezelf te maken? Wil je het me hieronder laten weten?

Denk je nu: dat red ik niet, mijn situatie is anders, ik weet niet wanneer ik dit moet doen en heb je schreeuwend behoefte aan tijd voor jezelf?

Laten we dan samen naar jouw persoonlijke situatie kijken. Dan geef ik je minimaal twee gouden tips die speciaal op jouw situatie afgestemd zijn zodat ook jij kan ontspannen en meer energie hebt om die ballen in de lucht te houden.

Boek direct jouw gratis coach sessie Vind de Godin in Jezelf.

Heb een geweldig weekend!

Liefs, Barbara