Met een kwast sta ik klaar om in ons nieuwe huis te schilderen. Ik kijk naar de vensterbanken die nu nog gebeitst zijn en bedenk me dat voor dat die vensterbanken er helemaal uitzien zoals ik dat voor me zie, er nog een heleboel moet gebeuren.

Eerst schuren met de schuurmachine om die laklaag er af te krijgen. Dan de plekken met de hand bijwerken waar ik niet helemaal bij kan komen. Vervolgens alles afplakken zodat het raamkozijn die van hardhout is, niet per ongeluk ook een kleur krijgen. En dan de grondverf erop.

Wat volgt, is nog een hele reeks van handelingen: licht opschuren, laagje verf erop, weer licht opschuren en de laatste laag verf erop. O ja, en tussendoor nog even de randen kitten want anders blijf je daar open stukken zien en dat is niet mooi. Vind ik dan. Pas als al die dingen zijn gedaan, is het af. Dan is het helemaal zoals ik voor ogen heb.

Ik realiseer me dat ik bezig ben met het goed neer te zetten van de basis van ons huis. Dat ik het belangrijk vind om het goed aan te pakken zodat we er jaren mee vooruit kunnen en de verf goed blijft zitten. Dat een goede basis nodig is om op verder te kunnen bouwen.

Die goede basis neerzetten is precies waar ik op dit moment ook in mijn leven mee bezig ben. Een goede basis voor de kinderen en mijzelf. Voor ons als gezin. Het schilderen van de vensterbanken staat symbool voor wat ik nu nodig heb.

Pas hier in Frankrijk, nu we geëmigreerd zijn en ons huis verkocht hebben in Nederland, ervaar ik hoe fijn het is om een basis te hebben om op terug te vallen. In ons geval een thuis. We wonen nu tijdelijk in een vakantiewoning waar we eerder hebben gewoond en dat voelt als vertrouwd maar is niet ons thuis.

Thuis zit ‘em in al onze spullen die maken dat we een gevoel van onze eigen plek hebben. Ons hele hebben en houden, onze herinneringen zoals foto’s liggen al maanden opgeslagen in een grote loods. Daar ligt een deel van ons thuis-gevoel. Op een andere plek dan waar we dagelijks zijn. Letterlijk ligt ons thuis verspreid over meerdere plekken. Zeker nu, want een deel hebben we al verhuisd naar ons nieuwe huis.

Niet voor niets voel ik me onrustig, mis ik de basis waar ik rust vind, waar ik kan ontspannen en waar alles goed voelt zoals het is. Waar ik alles weet te vinden, waar ik blind door heen loopt omdat ik exact weet waar alles staat.

Zonder die basis staat je leven op losse schroeven. Dat merk ik nu en ik weet zeker dat dat voor jou ook zo geldt.

Als jij goed in je vel zit, kan je de hele wereld aan. Met een stevige basis kan je verder bouwen aan je leven. Dan bouw je niet op los zand om nog maar een bekende uitdrukking te gebruiken.

Hoe zit dat met jou? Hoe staat jouw basis op dit moment?

Het kan zijn dat je net als ik aan het verhuizen bent. Dan ben je letterlijk met je thuisbasis bezig. Het kan ook zijn dat je relatie niet lekker loopt en je je daardoor gespannen en ongelukkig voelt.

Of je doet al jaren werk waar je geen energie uithaalt, waar je dagelijks met grote tegenzin naar toe gaat en je uitgeblust en leeg vandaan komt.

Misschien mis jij net als veel van mijn klanten een doel in je leven en maakt je dat rusteloos en onzeker. Twijfel je of je het wel goed doet en heb je geen idee hoe je erachter komt wat je met je leven wilt.

Ook dit zijn voorbeelden van het missen van je basis. Dat gevoel dat je elke dag bekruipt als je weer wakker wordt en je je afvraagt of dit het nou is en of het niet anders kan.

Ja, dat kan zeker! En dat is eenvoudiger dan je denkt.

Ik geloof dat alle antwoorden al in je zitten, dat ze ergens opgeborgen zitten waar je nu nog niet bij kan. Ik geloof dat je met hulp deze naar boven kan halen en het leven kan leiden waar jij naar verlangt. Of dat nou met die ene partner of baan is of dat je weet wat je doel is in het leven en waar jij je bijdrage aan wilt leveren.

Het is er al en neem van mij aan, het wil eruit, het wil gezien en gehoord worden zodat jij je volledige potentie kan leven.

Wat je nodig hebt is lef. Je moet het gewoon gaan doen. Niet blijven wachten tot het een keer langskomt of iemand anders je helpt. Het zit in jou, weet je nog, dus jij bent ook degene die jezelf de oplossing kan bieden. Fijn hè, dat je niet afhankelijk bent van iets of iemand anders.

En ja, dat kan best spannend zijn. Je kan geconfronteerd worden met dingen die je niet leuk vindt. Er kunnen emoties bijkomen die je liever niet voelt. Maar wil je het anders, dan moet jij het anders doen. Heb je wel eens stil gestaan bij wat dat je oplevert?

Dat gevoel van vrijheid omdat je helemaal doet wat jij wilt. De druk op je borst die verdwenen is omdat je je doel voor ogen hebt. Lachend op de fiets of in de auto naar je werk omdat je daar zoveel energie van krijgt. Verliefde gevoelens in je buik elke keer als je je partner ziet.

Zie je het voor je? Hoe zou dat voor je zijn? Wil je het me hieronder vertellen?

Een beetje lef dus. Doen, ga ervoor en wel nu meteen.

Hulp nodig? Ik help je je lef te vinden in jouw gratis coach sessie Vind de Godin in Jezelf. Doen we het samen. Wacht niet te lang, ik heb nog slechts een paar plekken vrij in december.

Fijn weekend!

Liefs, Barbara

 

P.s.: Wel eens opgevallen dat ‘leven’ het meervoud is van ‘lef’? Waar wacht je dan nog op? Jouw gratis coach sessie staat voor je klaar. Je hoeft alleen maar het lef te hebben je aan te melden. Tot gauw!