Als jij jezelf niet op nummer 1 zet, wie doet het dan wel? Hier had ik het over in de masterclass Weer Energie van je Werk die ik vorige week weer gaf.

Het is één van de dingen waardoor je energie lekt en je werk je energie kost. En vaak zien we dat niet. Want waarom zou je meer energie van je werk krijgen als je jezelf op nummer 1 zet?

Ik zie dat heel simpel: als jij nu werk doet waar je ongelukkig van wordt, wat saai is en waar geen uitdaging meer inzet, dan kost dat energie. We denken dat het fijn is om routinematige dingen te doen, dan het dan niet veel energie kost maar de werkelijkheid is dat juist nieuwe dingen doen ons energie oplevert. Dat we dat ook nodig hebben om geprikkeld en uitgedaagd te worden. Weinig inspanning = energielek, nieuwe dingen = energie.

Als jij dit toelaat, dat je een zo-zo-baan hebt waarin je al een tijd niet op je plek zit (omdat je erin gerold bent bijvoorbeeld, nog zo’n energievreter) dan zet je jezelf niet op nummer 1. Je neemt jezelf in je werk niet serieus. Als je dat zou doen, dan zou je niet blijven aanmodderen met je werk en het onacceptabel vinden om zo door te gaan.

Kijk, en daar zit gelijk je oplossing: zet je jezelf op nummer 1 dan maak je andere keuzes en dat levert energie op. Dan komt er verandering in je baan en wordt het leuker, uitdagender en kijk je er op zondagavond weer naar uit om de volgende morgen aan de slag te gaan. Hoe zou dat voor je zijn? Voel je het verschil?

Hoe dan, hoor ik je denken? Hoe zet ik mijzelf dan op nummer 1? Nou, door allereerst jezelf serieus te nemen en belangrijk te maken. Niemand anders gaat dat namelijk voor jou doen. En dat vinden we vaak zo egoïstisch klinken. Alsof je gelijk geen oog meer hebt voor anderen. Dus doe je het niet. Laat je anderen altijd voor gaan en bungel je zelf ergens onder aan je prio-lijstje. Herkenbaar?

Maar wat als het nu eens om een vriendin gaat die geen energie meer van haar werk krijgt? Ze komt elke dag gevloerd thuis, heeft geen uitdaging meer in haar werk omdat ze het al zolang doet dat ze al haar taken met twee vingers in haar neus doet. Ze klaagt bij je hoe ongelukkig ze wordt van haar werk, dat ze wel iets anders zou willen maar niet weer wat en dus maar blijft zitten waar ze zit. Wat adviseer je haar? Je vertelt haar dat ze dit niet hoeft te accepteren, dat ze op zoek moet gaan naar werk wat echt bij haar past zodat ze er wel blij van wordt. Je adviseert haar zelfs nog om daar hulp bij te zoeken omdat ze niet weet waar ze moet beginnen.

Wat je haar adviseert, doe dat ook voor jezelf. Wat goed is voor ander, is ook goed voor jou. Je weet prima wat zij nodig heeft en dat is precies wat jij ook nodig hebt.

Jezelf op nummer 1 zetten gaat niet over egoïsme maar over compassie en liefde voor jezelf. Een beetje aardiger zijn en jezelf meer blijdschap, vreugde en energie van je werk gunnen. Dat gun je je vriendin ook, waarom jezelf dan niet. Het maakt je werk leuker, fijner, beter, betekenisvoller, uitdagender en zo kan ik nog wel even doorgaan. Ik denk dat je het wel snapt.

Wat is jouw inzicht na het lezen van dit blog? Wat ga jij nu doen als het gaat om jezelf op nummer 1 zetten? Wil je het hieronder met me delen?