Het is al bijna weer een jaar geleden dat ik met mijn gezin vertrok uit Nederland. Alle spullen stonden al in Frankrijk, opgeslagen in een loods, wachtend op een nieuwe woning die we nog moesten vinden. Die laatste nachten sliepen we met z’n allen in de woonkamer tussen de laatste spullen: 4 matrassen op een rij, stapels kleding en nog wat laatste dozen die niet mee konden in de verhuiswagen.

En dan die laatste nacht en laatste keer ochtend in ons huis. De olijfboom nog naar de buurman, want die kon toch echt niet meer mee en een laatste check in alle kamers om zeker te weten dat we niets vergeten waren. Want het huis is verkocht en we konden niet meer terug.

En dan de deur achter ons dicht, de sleutel door de brievenbus. Vrienden, familie en buren stonden op de stoep om ons uit te zwaaien. Ik zie nog het gezicht van mijn zus voor me die niet kon stoppen met huilen. Mijn moeder die het ons gunde om onze droom achter na te jagen en tegelijkertijd moest toe kijken hoe haar kleinkinderen (en vooruit, ik ook 😊) ver bij haar vandaan gingen wonen. Nog een laatste keer zwaaien, nog een laatste kus en knuffel. En toen reden we de straat uit, op weg naar een nieuw avontuur in een ander land.

We gingen zonder dat alles in Frankrijk al geregeld was. Ja, we hadden een vakantiehuis geboekt voor de eerste maanden en de kinderen waren op school aangemeld maar verder lag alles nog open en moest er nog een hoop geregeld worden.

Noodzaak

Ik vertel mijn klanten vaak aan hoe belangrijk het is om naast je stip op de horizon, je doel (wonen in Frankrijk), het belangrijk is om noodzaak te creëren (huis in Nederland verkopen) om werkelijk in beweging te komen. Dan ga je wel. Dan regel je alle dingen die tussen het moment waar je nu staat en waar je naar toe wilt, als vanzelf. Dan heb je heel helder voor ogen welke keuzes je wilt en moet maken om je doel te bereiken.

Voor ons was het grootste doel het kopen van een huis. We hadden al heel wat gezien maar nog niet dat ene huis gevonden waar we wilden wonen. Vandaar dat tijdelijke huis. Een back-up plan is altijd handig. Ik vertrouwde erop dat het goed kwam. Daarom kon ik ook met een gerust hart Nederland verlaten zonder te weten waar we terecht zouden komen. Dat klinkt als een risico en een avontuur en voor jou kan dat heel beangstigend overkomen. Echter, met een duidelijk verlangen naar je doel, groeit je zelfvertrouwen en durf je werkelijk stappen te zetten.

Helder voor ogen

Het vinden van het werk dat bij jou past en waar jouw hart sneller van gaat kloppen, is niet heel anders dan mijn avontuur naar Frankrijk.

Als je voor jezelf helemaal helder hebt wat je wilt in je werk, maakt het niet meer uit wat de buitenwereld ervan vindt. Die stemmetjes in je hoofd houden je dan niet meer tegen om werkelijk in actie te komen en je droombaan na te jagen. Dan heb je, net als ik, alle vertrouwen dat het goed komt, dat het je gaat lukken, dat het ook voor jou is weggelegd dat je een baan hebt die je energie geeft en waar je weer blij van wordt.

Als je maar helder hebt wat je wilt met je werk. Als ik mijn droom om naar Frankrijk te emigreren niet helder voor ogen had, niet in elke vezel van mijn lijf voelde, denk je dat ik dan de stap had durven wagen om ons huis te verkopen, mijn kinderen uit hun vertrouwde omgeving te halen en te vertrekken naar een land waar we nog geen nieuwe plek gevonden hadden? Het zweet zou me uitbreken. Ik zou verstijven van angst en blijven zitten waar ik zat.

Ik zou, net als wat de mensen om jou heen zeggen over jouw werk, zeggen dat het allemaal niet zo erg is en het gras niet altijd groener is bij de buren. Ik zou mijzelf afvragen of ik nou wel moet gaan en al mijn zekerheden op moet geven.

Geen stap

Als ik dat allemaal zou ervaren, dan kwam ik geen stap in de richting van die droom die ik had. Dan zou ik niet gaan doen wat ik zo graag wilde. En voor dat je zegt, lekker makkelijk Bar, jij wist wat je wilde en ik weet niet wat ik wil met mijn werk, dat wist ik ook niet toen ik op het punt stond waar jij stond. Dat kwam niet ineens aanvliegen.

Ik voelde alleen aan alles dat ik zo niet verder wilde. Met mijn werk en met het leven dat ik had. Ik wilde het anders maar wist niet hoe ik daarachter kwam. Ik nam een coach in de arm. Iemand die me kon helpen in mijn zoektocht. Die vragen aan mij stelde die nog niet eerder in mij opgekomen waren om aan mijzelf te stellen. Die me liefdevol confronteerde door telkens een spiegel voor te houden. Die al eerder met het bijltje had gehakt en precies wist wat ik nodig had om erachter te komen wat ik wilde. Die mij hielp om in actie te komen en aan de slag te gaan.

Genieten

Als ik dat niet had gedaan, had ik nooit gevoeld hoe het is om je hart te volgen. Om de blijdschap en vreugde te voelen als je doet waar je hart sneller van gaat kloppen. Om ontspannen te kunnen vertrekken met open eindjes erop vertrouwend dat het goed komt. En daar enorm van te genieten, elke dag weer. Dat kon ik alleen met een helder doel voor ogen. Dat zette me in beweging. Net als dat het jou ook in beweging zet als je helder hebt welk werk bij je past.

Dat huis is er gekomen. Al na een paar maanden hadden we de sleutel van ons huis in handen, wat voor Franse begrippen erg snel is. We raken steeds meer gewend en voelt het huis steeds meer als een nieuw thuis. I did it and I didn’t die. 😉

Hoe zit dat met jou? Heb jij al helder voor ogen wat je wilt met je werk? Ben je bereid om het avontuur aan te gaan en erachter te komen van welk werk jouw hart sneller gaat kloppen? Laat het me hieronder weten.

Heb een heerlijk weekend.

Lieve groeten, Barbara

PS: de masterclass Werk vanuit je Hart die ik op 28 mei gaf was een groot succes en daarom herhaal ik het op dinsdag 23 juni nog een keer. Wil je ook je hart volgen in je werk, geef je dan op via barbara@werkzoalsjijwil.nl en geef dan aan of je om 10 uur of om 19.30 uur aanwezig wilt zijn.