Goede voornemens. Elk jaar weer opnieuw hebben we het erover. De tijdschriften gaan graag in op dit onderwerp, op tv en in de reclames wordt het gebruikt en waarschijnlijk heb je zelf er ook al over nagedacht.

Of dat nou betekent dat je ze hebt of dat je er een bepaalde mening over hebt, het komt altijd wel ergens ter sprake.

Voor zover ik me kan herinneren, deed ik vroeger niet mee aan goede voornemens. Ik rookte niet, dus dat hoefde ik niet af te leren. Ik was redelijk slank dus hoefde ik me niet aan een een of ander dieet te gaan houden. Sporten deed ik niet zoveel en daar had ik ook nog niet zo’n oog voor dus dat voornemen kwam niet in me op.

Overzichtelijk dus.

Het gekke van al die voornemens is dat het enthousiasme waarmee je eraan begint, al snel wegebt.

Ik zie het al voor me hoe je op oudejaarsavond staat de borrelen met vrienden of familie en het er dan uitgebreid over hebt wat jij na 12 uur die nacht gaat veranderen aan je dagelijkse leven. Hoe nodig het nu echt is om te gaan sporten, minder te drinken of vaker je schoonfamilie te bezoeken. Of wat het dan ook mag zijn.

En zodra het middernacht is en het nieuwe jaar begint, je nog een glas champagne inschenkt (moet kunnen toch) of de volgende dag je nog een keer omdraait en je het sporten morgen wel oppakt. Zo snel gaat het dus.

En dat is ok hoor. Van mij moet je niks, ik heb er geen oordeel over. Doe vooral wat goed voor jou voelt.

Voornemens zijn vaak zo lastig vol te houden. Daar gaan al die artikelen in tijdschriften over: hoe je het wél kan volhouden, boordevol tips. Of de top 10 voornemens van 2020. En als je het echt wilt weten, de voornemens van Bekend Nederland om te laten zien dat iedereen ze heeft.

Je wilt van de een op de andere dag dat het totaal anders is. 180 graden draaien over night, zeg maar.

Ik geloof echt dat dat niet werkt. Als het zo makkelijk zou zijn, zou je dat dan niet met heel veel dingen doen?

Het anders aanpakken vergt tijd, geduld en doorzettingsvermogen. Tja, niet het leukste en vaak ook niet waar je aan denkt als je je goede voornemen maakt. Dan heb je vooral het einddoel in zicht en niet de weg ernaartoe. Want die is gewoon minder leuk.

Je wilt direct resultaat, daar word je namelijk enthousiast van. Dat je daar ook de vieze meters voor moet maken, nou, dat liever niet. En niets menselijks is mij vreemd zei mijn vader. Ik herken het, droom ook vaak van het eindresultaat en baal nog wel eens van wat ik ervoor moet doen of laten. Maar ja, mooier is het gewoon niet.

Misschien is het al duidelijk, ik heb er niet zoveel mee.

Waar ik veel blijer van word is een jaarthema.

Een jaarthema geeft aan waar dat jaar over mag gaan. Welk onderwerp wil je meer aandacht geven dat jaar? Je weet dat dat wat je aandacht geeft groeit en dat betekent meer focus. En meer focus zorgt voor werkelijk resultaat. En daar gaat het je nou juist om.

Wat verschilt dat nou van de goede voornemens?

Ten eerste valt er een hoop druk weg. Het is geen activiteit die je direct moet uitvoeren en dat als dat op dag 1 niet lukt je al een slecht gevoel hebt over jezelf.

Bovendien is een jaarthema niet in één activiteit te bevatten wat je de mogelijkheid geeft om op verschillende manieren je doel te bereiken.

Én je hebt er een heel jaar de tijd voor. Dat geeft rust en ruimte en valt of staat het niet met een dag.

Hoe pak je dat aan?

Stap 1

Bedenk eens voor jezelf waar 2020 over mag gaan. Meer sporten (daar is ‘ie weer), van werk veranderen of eindelijk dat gaan doen waar je al jaren over droomt.

Stap 2

Maak er een korte pakken de zin van of giet je jaarthema in één woord. Zorg dat het pakkend en positief is en dat als je het leest je er blij van wordt. Je mag het voelen tot in de toppen van je tenen.

Stap 3

Maak er een moodboard van. Pak een groot vel papier en knip en plak alles wat je tegenkomt er op wat jou doet denken aan dit thema. En plak er activiteiten bij die je kunt doen. Alles waar je enthousiast van wordt. Plak het helemaal vol en hang het ergens op waar je het vaak ziet. Zo blijft het een reminder voor wat je te doen hebt dit jaar.

Stap 4

Bedenk concrete activiteiten die je kunt doen om je jaarthema te leven. Begin klein, met iemand samen en doe dat die week. Je hoeft niet je hele jaar al te plannen, dat is veel te ver vooruit. Begin met deze week en de week erop en zo bouw je het steeds verder uit.

Stap 5

Betrek er anderen bij, vertel over jouw jaarthema. Dat werkt niet alleen inspirerend maar leidt ook vaak tot leuke gesprekken, inzichten en ideeën van hoe je met dit thema om kunt gaan.

 

Goede voornemens. Wat moet je er eigenlijk mee? Een jaarthema is dé manier om het anders te doen is 2020.

Wil je je moodboard hieronder met me delen?

Wil je 2020 gelijk goed beginnen?

Meld je dan nu aan voor jouw gratis coach sessie Vind de Godin in Jezelf. Er zijn slechts een paar plekken beschikbaar.

Veel plezier en succes!

Liefs, Barbara

 

p.s.: Mijn jaarthema voor 2020? Let’s have FUN! 😊