Rookpluimen zie ik de hele dag in ons dal. Bijna elk huishouden stookt op hout en de rookpluimen kringelen omhoog uit de vele schoorstenen om ons heen. Dat lijkt idyllisch, lekker knapperend haardvuurtje, je denkt de wijn en de borrelhapjes er al bij, hier hoort het bij het leven en is het vooral een praktische verwarming van het huis. Daar gaat je romantische plaatje.

Deze rookpluim was echter anders: dikker, hoger en leek alsof er steeds meer rook bij kwam. Het was ‘s ochtends vroeg net voor 9 uur en dan ziet de lucht nog een beetje blauw omdat de warme rook blijft hangen op de koude luchtlagen. Deze pluim viel dus op en ik besefte me dat er iets flink in brand stond.

Nou kan ik vanuit ons keukenraam best een eindje het dal in kijken en ik probeerde me te oriënteren om te kijken waar de rook vandaan kwam. Zover ik kon zien was het vlakbij de opslag waar onze caravan nog staat. Ergens stond daar iets goed te branden.

De vlammen sloegen uit het dak en de brandweer probeerde met man en macht het vuur onder controle te krijgen. De harde wind, die zich al dagen niet laat zien, joeg juist die dag er lekker op los. Ik heb ze tot ver in de middag zien blussen. Telkens ging ik weer kijken. Bezorgd, hoopvol, geraakt door de gevolgen. Ik hoef, denk ik, niet te melden dat er van het huis weinig over is.

Thomas Edison

Dit hele voorval deed me denken aan een stuk dat ik las in het boek ‘De wetten van de winnaars’ van Bodo Schäfer:

In december 1914, toen Thomas Edison 67 jaar was, brandde zijn laboratorium volledig af. Zijn wetenschappelijke verzameling ren alle notities en persoonlijke herinneringen waren in rook opgegaan. Zijn levenswerk was vernietigd.

Zijn zoon ging naar Edison op zoek en trof hem aan op een veilig afstand van het vuur terwijl hij de brand gadesloeg. Hij was volkomen rustig en beheerst en keek glimlachend naar de verwoesting. Hij zei tegen zijn vrouw en zoon: ‘Kijk, we zullen ins ons leven nooit meer zoiets unieks beleven. Catastrofen hebben een grote waarde. Al onze fouten verbranden op die manier. Dankzij God kunnen we opnieuw beginnen.

Zou jij glimlachend kunnen toekijken als je je huis ziet afbranden tot aan de grond en denken aan de grote waarde dat dit heeft?

Opnieuw beginnen

Stel dat je morgen opnieuw kan beginnen. Ok, niet met een net afgebrand huis, dat gun ik je nou ook weer niet. Maar stel dat je net als Edison op een punt staat dat je andere keuzes kan maken. Dat je kan leren van je fouten en dat de mogelijkheid zich onverwachts voor doet dat je helemaal opnieuw mag beginnen.

Wat zou je dan gaan doen? Hoe zou dat anders zijn dan wat je nu doet? Wat zijn jouw stoutste dromen die je maar al te graag wilt waarmaken maar om de een of andere reden toch telkens uitstelt of verstopt?

Familietrekje

Ik zou een wereldreis maken. Met mijn gezin rondreizen in een camper. En dan niet zo’n alles-er-op-en-er-aan-camper, ik ben meer van het back-to-basics-type met een beetje extra luxe.

Australië. Nieuw-Zeeland. Canada. Amerika. Andere culturen ontdekken, al die prachtige natuur bezoeken, andere talen (beter) leren spreken en familie opzoeken, die zich vanuit Nederland over de wereld heeft verspreid. Tja, het zit in de familie 😉

En jij?

In één van mijn facebook lives stelde ik je deze drie vragen die je helpen om te ontdekken wat jij zou doen, waar je naar verlangt.

Vraag 1: Wat zou je willen ervaren?

Vraag 2: Wat zou je willen leren?

Vraag 3: Wat wil je bijdragen?

Neem 5 minuten per vraag de tijd om te beantwoorden. Schrijf alles op wat in je op komt en blijf schrijven tot de tijd voorbij is en ga dan naar de volgende vraag.

Waar gaat het dan over? Hoe ziet je leven er dan uit? Welk werk doe je? En waarom doe je het nog niet? Wat moet er gebeuren om werkelijk te gaan doen waar je van droomt? Toch eerst dat huis in de fik?

Gratis coach sessie

Ik help je daar graag bij. Laten we samen kijken wat je nodig hebt om te doen wat je zojuist hebt opgeschreven. Laat het niet bij dromen.

Ik heb maar beperkt plek voor gratis coach sessies dus meld je direct aan.

Tot snel!

Fijn weekend.

 

Liefs, Barbara

 

PS: Volg je me al op facebook? Ik inspireer je daar dagelijks live over werkgeluk en alles wat daar om heen bij komt kijken. Volg me op @levenalsgodininfrankrijk.