Afgelopen zondag midden op de dag bij een meertje in de duinen. Ik kan niet geloven dat ik het ga doen en heb er tegelijkertijd enorm veel zin in. Terwijl we een plek zoeken voor onze spullen ben ik heel rustig en vol vertrouwen. Ik kan dit én het is gewoon super leuk om te doen.

Ik sta met mijn hele gezin klaar voor de nieuwjaarsduik 2021. Weliswaar op 3 januari maar dat mag de pret niet drukken. Spullen in het zand, schoenen uit en ja dan toch ook maar gelijk die kleding, dan hebben we het maar gehad.

Ik schat dat het een graad of 3/4 is. Beste fris dus. En dan sta ik daar ineens in mijn badpak, ready to jump. Geweldig om met z’n vieren rennend het water in te springen. Hoewel dat niet eens zo nieuw voor ons is, alleen is het dan meestal op een warme zomerdag en zijn we na een lange dag werken en school hier aan het meertje om lekker af te koelen. Nou ja, dat laatste doen we nu natuurlijk ook. 😉

Heb je dat echt gedaan? Jep! I did it!

Als ik dit vertel aan vriendinnen krijg ik al gauw de vraag waarom? Waarom doe je dat? Het is toch hartstikke koud. Ehhh…ja koud was het zeker. Voor mij zitten er heel veel dingen in waar ik waardevolle lessen uithaal waar ik van groei en leer. Ik deel ze graag met je omdat ik ook een link zie naar het volgen van je hart in je werk en werk te doen waar je energie van krijgt.

Uit je comfortzone

We doen zoveel dezelfde dingen en dan ook nog op de automatische piloot (denk maar eens aan je werk, hoe lang doe je dat al met twee vingers in je neus?). Het is verfrissend (leuke woordspeling 😊) om eens uit je comfortzone te stappen. Doe eens anders dan anders, iets nieuws. Het verruimt je blik, krijgt er nieuwe ideeën van.

In je werk werkt dat net zo. Door hetzelfde te blijven doen, krijg je ook hetzelfde resultaat. Door nieuwe dingen te doen, verandert er daadwerkelijk iets. Als jij nu werk doet waar je elke dag op leegloopt, dan kan je er dag in dag uit naar toe blijven gaan en hopen dat het anders wordt, het verandert pas als je buiten je comfortzone stap en je werk anders aanpakt. En nee, dat hoeft niet gelijk een andere baan te zijn. Er zijn nog zoveel andere manieren om weer energie te krijgen van je werk. Daar vertel ik je onderaan dit bericht meer over.

Trots

Zo, dat ben ik echt wel. Trots op mijzelf en trots op mijn meiden. Ik heb het toch maar mooi gedaan. Ik heb het aangedurfd, lef getoond. Als ik dit kan, dan kan ik alles.

Hoe vaak heb jij al gemerkt dat je het lef niet had om je hart te volgen in je werk? Het is een van de grootste pijnpunten van mijn klanten. Ze durven vaak niet. Maar als je oefent, wordt het steeds makkelijker. Begin met iets kleins (ik sprong niet in de zee, dat vind ik echt spannend) en bouw het op. Voor je het weet durf je ook de grote beslissingen maken die je heel graag wil, dat werk doen waar je wel energie van krijgt.

Het is leuk

Ja echt! Dit is spelen 2.0. Doe je dat nog wel eens? Springen in de plassen tot je zeiknat bent? Of verstoppertje in de bossen? Hinkelen op een zelfgemaakte baan?

Wanneer voelde jouw werk als leuk? Hoe zou het voor je zijn als je werk als hobby voelde waarin je precies kan doen waar jij blij en gelukkig van wordt? Dat je er zo blij als een kind van wordt met een glimlach van oor tot oor. Net als bij dat hinkelen, hoelahoepen, stoepkrijten of tikkertje.

Je bent een voorbeeld

Wat denk je dat mijn meiden vinden van dit familie-uitje? Ze vonden het fantastisch. Nee, niet die bevroren tenen na afloop die ze droog moesten krijgen maar wel dat we dit met elkaar hebben gedaan. Het gewoon hebben gedaan omdat het kon. Mooie herinnering erbij én misschien doen ze dit later met hun kids ook wel. Of andere dingen. Het gaat om het voorbeeld zijn.

Als jouw werk je nu veel energie kost, wat voor een voorbeeld ben je dan? Naar je kids? Naar je collega’s? En vooral ook naar je zelf. Moet werk altijd moeilijk zijn, zwaar en met bloed, zweet en tranen. In mijn beleving niet. Je mag jezelf echt werk gunnen waar je meer voldoening en uitdaging uithaalt en laten zien aan anderen dat je daarvoor mag kiezen. Wat denk je dat je dan aan energie voelt en uitstraalt?

Zelfvertrouwen een boost

Tuurlijk dacht ik van tevoren even ‘kan ik dit’, ‘durf ik dit’? Ik ben ook maar een mens gelukkig. Ik voelde me echt even onzeker. Dus wat denk je dat die duik met mijn zelfvertrouwen heeft gedaan? En met die van mijn kinderen? Ik maakte een afspraak met mijzelf en hield me eraan. Hoppa!

Je zelfvertrouwen groeit als je dingen afspreekt met jezelf en het dan ook doet. En ook hier geldt, begin met kleine dingen. Zet er een vinkje bij. Elke keer dat je een vinkje zet, krijg je er zelfvertrouwen bij. Je helpt jezelf te vertrouwen. Daar gaat het om. En met meer zelfvertrouwen durf je meer. Te kiezen voor ander werk bijvoorbeeld. Of het gesprek aan te gaan met je manager over hoe je echt staat in je werk. Van zelfvertrouwen kan je niet genoeg hebben dus bouw het op. En geloof me, een duik in het koude water helpt daar echt bij.

Zie je wat een simpele duik in het water van nog geen halve minuut je brengt?

Wij gaan morgen nog een keer. Gewoon omdat het leuk is. Omdat het kan. En ja, weer bevroren tenen maar die ontdooien van zelf wel weer. Dat hebben we er ook van geleerd. 😉

Heb een geweldig weekend!

Liefs Barbara

PS: Denk je na het lezen van dit stuk, ik wil nu toch echt werk van mijn werk maken? Ben je er klaar voor om weer gelukkig en blij van je werk te worden met een bak energie?

Meld je dan aan voor de gratis Masterclass Weer Energie van je Werk op 12 januari om 10.30 uur. In deze Masterclass deel ik met je

  • Waarom je geen energie meer krijgt van je werk?
  • Minimaal 5 tips waarmee je weer energie van je werk krijgt
  • De grootste valkuil waarom je nooit meer energie krijgt van je werk (en wat je daaraan kan doen)

Meld je aan door deze mail te beantwoorden met JA. Simpeler kan het niet dus doe het direct. Een paar dagen van tevoren krijg je alle gegevens toe gemaild.

Leuk als je erbij bent. En vergeet niet de datum alvast in je agenda te zetten.

Tot de 12de!