Het begon met een telefoontje. ‘Hij wordt nu opgenomen in het ziekenhuis. Kan je komen?’ Mijn moeder. Of ik kan komen dus. Natuurlijk. Haar man is ernstig ziek en heeft hulp nodig. Op dit soort momenten denk ik vaak aan mijn vader die ruim 16 jaar geleden plotseling overleed. Mijn wereld stond op z’n kop en zijn overlijden heeft een hoop bij mij te weeg gebracht. Bij ons hele gezin en natuurlijk bij mijn moeder.

Dit soort momenten, ziekte, overlijden en scheiding, zijn dé momenten waarop je nadenkt over wat écht belangrijk is in je leven. Daar zit je vaak niet op te wachten maar word je toe gedwongen door de ernst van de zaak. Je ziet de dingen in een ander perspectief. Ik weet nog dat toen mijn vader overleed ik uit het raam naar de straat keek. Iedereen ging gewoon door met leven en leek gehaast ergens naar toe te willen. Druk druk druk met van alles nog wat en ik dacht alleen maar, ‘mijn vader is dood, wat is er nou zo belangrijk?’

Dit zijn de momenten waarop je nadenkt over je leven, je werk, je relatie. Hoe fijn heb ik het nog echt samen? Hoe heb ik het op mijn werk en doe ik wel wat ik echt leuk vind? Geeft het me nog energie of is de uitdaging allang weg? Moet ik niet eens iets anders gaan doen?

Zo’n situatie versterkt hoe het eigenlijk al langer is. Het is niet zo dat je op dat moment bedenkt dat je werk niet meer bij je past, dat voel je al heel lang alleen doe je niks met die kennis. Want hee, de hypotheek moet wel betaald worden en dat vaste contract biedt zekerheid. Dat het je energie kost, geen uitdaging meer geeft, je uitgeblust thuiskomt na een dag werken, vergeet je even voor het gemak. Een keuze maken voor wat je echt wil, stel je uit om maar niet geconfronteerd te worden met de vraag ‘wat wil ik nou echt met mijn werk?’.

Maar een overlijden, ziekte of scheiding zet de dingen in perspectief, dan kan je er ineens niet meer omheen. Dan moet je er wel over nadenken of je wil of niet. Het is een onverwacht cadeautje wat je gratis krijgt bij zo’n moment waar je niet op zat te wachten.

Aan jou om het open te maken en van de heftige verdrietige situatie iets positiefs te halen. Neem het aan, pak het uit en maak van dit moment een keerpunt in je werk. Hoeveel jaar heb je nog te gaan? 20?25? Dan werk je nog een uur of 35.000. Kunnen we met elkaar vaststellen dat het de moeite waard is om die uren in te vullen met werk waar jij helemaal blij en gelukkig van wordt?

Volgens mij kunnen we dat maar eigenlijk heb ik een andere boodschap voor je.

Ik wil je namelijk uitnodigen om niet te wachten tot er zo’n heftig moment komt om in actie te komen en werk van je werk te maken. Ik wil je graag uitnodigen om dat NU te doen. Je voelt nu ook al dat je niet op je plek zit en graag iets anders wilt. Wacht niet tot het voor jou bepaald wordt wanneer jij werk gaat doen dat bij je past maar neem zelf dat initiatief. Met de deelnemers van de masterclass Weer Energie van je Werk deel ik altijd: neem zelf leiderschap over je eigen leven. Niemand die het voor je doet, alleen jij kan je werk veranderen.

Go for it!

Waarom dit zo aan mijn hart gaat en ik juist deze boodschap met je wil delen? Ik heb zelf een heftige ziekte meegemaakt waar ik 2,5 jaar van moest herstellen. Ik kan je uit eigen ervaring vertellen dat dat je niet in je koude kleren gaat zitten. Dat herstellen én verandering brengen in je leven en je werk heel veel van je vraagt. En zoals anderen die dit hebben meegemaakt zullen beamen: ik had veel eerder werk moeten doen waar mijn hart sneller van gaat kloppen. Maar ook ik dacht, net als jij, ach, het valt wel mee, ik moet niet zo zeuren, ik hou het nog wel even vol. Tot dat ik keihard onderuit werd gehaald en mijn gezondheid mij in de steek liet. Ik kan je vertellen, dat was geen fijne periode. Het heeft me veel gebracht (dat onverwachte cadeautje) maar werk doen wat echt bij je past zonder eerst ziek te hoeven worden, heeft echt mijn voorkeur.

Wacht niet langer en ga voor werk dat écht bij je past. Wil je wel graag maar weet je nog niet hoe? Meld je dan aan voor 1 van de 3 gratis coach sessies t.w.v. 47 euro die ik volgende maand weggeef. Laat me weten waarom jij hiervoor in aanmerking wil komen door te mailen naar barbara@werkzoalsjijwil.nl en wie weet pik ik jou er wel uit.

Geniet van een zonnig weekend!

Liefs, Barbara

PS: En o ja, ik zou het leuk vinden als je me hieronder wil laten weten welke inzichten je van dit schrijven hebt gekregen.