Vandaag eens een ander onderwerp. Eentje waarvan ik denk dat iedereen dat weet en dus ook doet. Eentje waar mijn coach mij (terecht besef ik me nu) op wees dat dat voor mijn klanten niet zo vanzelfsprekend als dat ik denk. Oei. Tijd dus om erover te schrijven.

Is het je wel eens gebeurd dat je bij een bedrijf werkte waar een reorganisatie plaats vond? En ook al dacht je dat jij tot de groep hoorde die zéker mochten blijven, kreeg je toch te horen dat jouw functie kwam te vervallen. Of je kreeg ontslag aangeboden om wat voor een reden dan ook. Je ligt er in ieder geval uit. Shit.

Beduusd loop je het pand uit met een vaststellingsovereenkomst onder je arm die verrassend genoeg al klaarlag. Een wat? Een vaststellingsovereenkomst. Een stuk papier met de afspraken omtrent je ontslag over wanneer je uit dienst gaat, of je vrijgesteld bent van werk, hoelang je nog doorbetaald krijgt en wanneer je de pullen van je werkgever (laptop, auto, mobiel) moet inleveren.  Dat soort dingen. En dan maar gelijk een tip: NOOIT gelijk tekenen bij ontvangst ook al staat je werkgever erop. Kom ik later nog op terug.

Afijn, daar sta je dan ineens. Buiten, zonder baan. En je denkt, wat nu? Misschien ben je ergens wel opgelucht. Je moet eens weten hoeveel mensen dat zijn als ze ontslag krijgen. Je bent niet de enige die niet zelf de stap durft te zetten om weg te gaan bij een baan die niet meer past dus als je dan weg moet, dan kan dat na de eerste schrik ook voelen als een cadeautje. Onverwachts maar toch een cadeautje.

Maar daarna komt altijd de vraag, wat nu? Doorgaan in een vergelijkbare baan waar je net onvrijwillig maar opgelucht afscheid van hebt genomen, klinkt niet heel logisch. Dan kan je er nu al vanuit gaan dat je binnen de korte keren in precies dezelfde situatie zit: je doet weer werk dat niet bij je past en waar je hart niet sneller van gaat kloppen. Een no go area wat mij betreft. Maar wat dan? En daar komt dan dat stukje wat ik graag met je deel en wat lang niet iedereen weet.

Neem een loopbaantraject op in je vaststellingsovereenkomst. Huh, kan dat dan? Ja zeker.

Kijk, jouw bijna ex-werkgever ontslaat je niet voor de lol (tenzij je er een potje van hebt gemaakt maar daar ga ik voor het gemak even niet van uit). Het is helemaal niet gek om hem te vragen je te helpen bij het vinden van je volgende baan. Daar is hij niet toe verplicht maar vaak staat hij daar wel voor open in het kader van goed werkgeverschap maar ook om ervoor te zorgen dat jij positief terugkijkt (en praat=positieve reclame) over het bedrijf.

Als jij niet weet welk werk echt bij je past, je graag verder wilt ontwikkelen, is zo’n loopbaantraject echt iets voor jou. Je ontdekt welk werk nou écht bij je past, waar je gelukkig van wordt en energie van krijgt, en je werkgever helpt je daarbij door de rekening voor het traject te betalen. Hij blij, jij blij. Intussen ga je gewoon uit dienst en vergroot jij je kansen op de arbeidsmarkt doordat je nog beter weet welk werk bij je past, je dat ook uitstraalt in je sollicitatiegesprekken (mooi onderwerp voor een ander blog) waardoor je de baan ook daadwerkelijk krijgt. En dat klinkt toch een stuk beter dan maar weer hetzelfde werk gaan doen omdat je niet weet wat je anders moet na je ontslag, toch?

Teken daarom NOOIT direct je vaststellingsovereenkomst als je deze onder je neus geschoven krijgt. Neem het mee naar huis, lees het goed door en voeg een loopbaantraject toe aan de afspraken.

Kijk ook waar je nog verder kan onderhandelen over je uitdiensttreding. Zo heb ik een keer 2 maanden lang nog gebruik kunnen maken van mijn leaseauto en telefoon op kosten van mijn ex-werkgever terwijl ik er niet meer werkte. En heb ik in een ander geval mijn dienstverband opgerekt met 2 maanden. Echt, er is meer mogelijk dan je denkt. Probeer het in ieder geval. Nee heb je, ja kun je krijgen. Kwestie van goed voor jezelf zorgen.

En voor het geval je afhaakt omdat je denkt, dit geldt niet voor mij want ik ben niet ontslagen, dit geldt ook voor jou als je nog in dienst bent en niet op je plek zit qua functie. Geef bij je werkgever aan dat je je verder wilt ontwikkelen maar nog geen goed beeld hebt in welke richting. Elke werkgever is verplicht tot een opleidingsbudget waaruit dit traject betaald kan worden. En vaak zijn er nog andere potjes beschikbaar om werknemers te stimuleren zich te ontwikkelen en te scholen. Of zijn er subsidieregelingen waar zij gebruik van kunnen maken. Daar past een loopbaantraject uitstekend bij. Jij ontwikkelt je verder en zij betalen (deels) de rekening. Hoe mooi is dat?

Ik ben benieuwd wat je nu naar aanleiding van dit blog gaat doen. Ja, je weet, ik ben van de actie.😊 Je kan nog zoveel kennis op doen door erover te lezen maar uiteindelijk zorgt alleen kennis die je daadwerkelijk toepast ervoor dat er ook daadwerkelijk verandering komt in je werksituatie. Wil je het met me delen welk inzicht je hebt opgedaan na het lezen van dit blog en wat je ermee gaat doen? Laat je reactie hieronder achter.

Snap je wel hoe dit in dit voorbeeld werkt, maar zie je nog niet hoe je dit in jouw situatie toepast? Stuur dan een mail naar barbara@werkzoalsjijwil.nl, dan kijken we samen wat jij nodig hebt om een loopbaantraject door je werkgever te laten vergoeden.

Heb een heerlijk weekend!

Lieve groeten, Barbara

PS: 20 mei om 10 uur is het weer zover: ik geef dan weer de masterclass Weer Energie van je Werk. Ik leer je hoe je weer energie krijgt van je werk en hoe je voorkomt dat je in de grootste valkuil trapt die ervoor zorgt dat je nooit meer energie van je werk krijgt. Een uur lang tips, tools en inspiratie. Meld je nu aan door deze mail te beantwoorden met JA en ik zet je op de wachtlijst. En zet gelijk de datum 20 mei 10 uur in je agenda om erbij te zijn.