5 stappen om je belemmerende overtuigingen de baas te zijn

Heb jij dat nou ook wel eens? Dat je tegen jezelf zegt dat je het niet kan? Dat je belemmerende overtuigingen je in de weg zitten om datgene te bereiken wat je wil bereiken?

Dat kan ik niet!

Ik wel. Laatst nog toen ik een stuk wilde hardlopen en ik mijn partner vroeg welk pad ik het beste kon nemen. Hij legde me uit hoe ik via het bos de duinen in kan om even verderop weer op de weg naar huis uit te komen. Als ik vraag hoe ver dat is, geeft hij een kilometer of 6 aan. Ik schrik: ‘dat haal ik nooit. Zover kan ik helemaal niet hardlopen.’ En daar is ‘ie dan: de belemmerende overtuiging dat ik zo ver niet kan hardlopen.

Als ik die gedachte geloof, ren ik nooit meer dan 6 kilometer. Dan hou ik me zelf klein en dat benauwt me. En dat is precies waarom je NU afscheid moet nemen van je belemmerende overtuigingen: ze houden je klein, ze brengen je niet verder dan waar je nu staat. Ze weerhouden je verder te groeien naar de persoon die je in potentie al bent maar die er nu nog niet uit komt. De persoon die je graag wil zijn om het leven te leiden waar jij naar verlangt. Want dat is het ding met deze overtuigingen: ze helpen je niet daar te komen waar jij graag wil zijn.

Onrust

Maar wat als je dat wel weet maar je belemmerende overtuigingen je in de weg blijven zitten? Dat je deze gedachten gelooft? Dat doet veel met je. Je voelt je onrustig. Dit is namelijk helemaal niet wat je wil. Het maakt je onzeker omdat je twijfelt aan jezelf. Het geeft je het gevoel dat je er niet toe doet, zo klein houdt het je. Je hoort jezelf ‘zie je nou wel dat ik het niet kan’ of ‘dat lukt me nooit’ zeggen en daardoor brokkelt je zelfvertrouwen verder af. Het maakt je somber, je voelt je lijf gespannen reageren, je hartslag neemt toe en je voelt zeurende hoofdpijn opkomen. Geen fijn vooruitzicht, toch?

Oplossing

Gelukkig kan het ook anders. Gedachten zijn er nou eenmaal, die haal je niet weg. Je kan leren er mee om te gaan en ze om te buigen naar iets positief. Dat helpt je om verder te groeien als persoon waardoor je werkt aan de groei van je zelfvertrouwen. Ik weet zeker dat je daardoor meer ontspanning en rust ervaart. In 5 stappen leg ik je uit hoe je dat doet.

Stap 1: Herken je belemmerende overtuiging

Als je het niet ziet, kan je het ook niet aanpakken. Let eens op wat er allemaal in je hoofd aan gedachten rond gaat. Schrijf ze op in een mooi boekje waar je alleen je belemmerende overtuigingen in opschrijft zodat je patronen gaat zien. Als je je belemmerende overtuigingen (her)kent, ben je al heel goed op weg om ze om te buigen.

Stap 2: Bedenk een positieve helpende gedachte

De mooiste vind ik die van Pippi Langkous: ‘Ik heb het nog nooit gedaan, dus ik denk dat ik het wel kan.’ Dat helpt hè. En is nog leuk ook. Of zoals bij mijn belemmerende overtuiging bij het hardlopen ‘dat haal ik nooit’  waar ik de helpende gedachte ‘ik kan 10 kilometer hardlopen’ van heb gemaakt. Dat versterkte direct mijn zelfvertrouwen.

Vermijd in je helpende gedachte het woordje ‘niet’ of ‘geen’ dat maakt het direct positiever. Schrijf je helpende gedachte op zodat je het niet vergeet.

Stap 3: Herhaal je nieuwe helpende gedachte meerdere keren.

Om je helpende gedachte tot je door te laten dringen, helpt herhalen van deze gedachte heel goed. En dat kan je overal doen: tijdens het sporten, terwijl je naar school loopt om de kinderen op te halen, in de auto onderweg naar school of tijdens het koken. Het werkt geweldig als je het herhaalt als een mantra. Het effect van de herhalende woorden maakt dat je het makkelijker onthoudt en je vertrouwt raakt met je helpende gedachte. Opzeggen als een mantra werkt magisch en brengt direct rust.

Stap 4: Voel wat het met je doet

Dit is een belangrijke stap. Het klakkeloos opdreunen van je helpende gedachte heeft geen impact als je het niet laat indalen en voelt wat het met je doet. Neem daar de tijd voor en schrijf het in je boekje. Zo hou je bij wat het effect is van de helpende gedachte, hoe je je voelt. Dat kan elke keer weer anders zijn en maakt het interessant om er nog eens naar te kijken. Wat voel ik nu? Wat voelde ik de vorige keer? Wat is er veranderd?

Stap 5: Lach om je eigen gedachte

Humor werkt geweldig en ontspant. Het is heerlijk om eens goed te lachen om je eigen, soms gekke gedachten. Lachen ontspant doordat je stresshormonen afnemen, het verlaagt je bloeddruk en verhoogt je immuunsysteem. In tijden van stress zorgt lachen er voor dat je de situatie beter aan kan. En dat geeft je zelfvertrouwen een geweldige boost. Goede redenen lijkt mij om flink te lachen om je eigen gedachten!

Resultaat

Met deze 5 stappen pak je je belemmerende overtuigingen goed aan. Je zal merken dat het steeds makkelijker wordt ze te herkennen en om te buigen. Pas dan vind je echt de godin in jezelf en leef je jouw leven op jouw manier. Hou je vol, dan merk je dat ze afnemen en minder vaak in je hoofd zitten. Je hebt namelijk steeds sneller een helpende gedachte die je belemmerende overtuigingen direct overneemt. Uit ervaring weet ik dat het je naast ontspanning en vertrouwen ook voldoening en een trots gevoel geeft. Ik ervoer dat toen ik na ruim 9 kilometer eindelijk thuis aan kwam. Beretrots was ik, ik glom aan alle kanten. Dat had ik toch maar mooi gedaan. Hoezo, dat kan ik niet?

Zet de volgende stap

Deze stappen toepassen vergt geduld, ritme en compassie. En dat is haalbaar als je het samen doet. In je eentje ploeteren is moeilijk, saai en zorgt er voor dat je snel weer afhaakt. Samen is het fijner, leerzamer, makkelijker en helpt je op een ontspannen manier de stappen van de GODIN methode in je leven te integreren. Dat is dé manier om het leven waar je naar verlangt te bereiken. En dat is wat je wil. Laten we dat samen doen.

Dit is het moment om daadwerkelijk aan de slag te gaan. Ga voor het leven waar jij van droomt. Laat de stress en onzekerheid achter je en gun jezelf een leven vol plezier, zelfvertrouwen en voldoening.

Gratis coach sessie

Meld je aan voor de gratis 1-op-1 coach sessie Ontdek De Godin In Jezelf. Deze sessie is vooral bedoeld voor werkende moeders die serieus willen investeren in zichzelf. Ontdek wat jouw verlangens en ambities zijn en hoe je die integreert in jouw leven. Zodat het echt het leven wordt waar jij naar verlangt. Met als resultaat weer plezier, ontspanning en vertrouwen in jezelf.

Meld je DIRECT aan Ontdek de Godin in Jezelf.

Ik kijk er naar uit je te ontmoeten.

Warme groet, Barbara