‘Wat blijft erover van mijn zelfrespect als ik dit over mijn kant laat gaan? Als ik dit accepteer en hier gewoon blijf werken alsof er niks gebeurd is?’

We zitten samen in een Zoom sessie. Caroline en ik. We kennen elkaar eigenlijk helemaal niet. Een paar weken daarvoor reageerde ze op één van mijn posts op LinkedIn en vertelde ze mij haar verhaal. En ik was gelijk verkocht. Waarom? Caroline had precies gedaan wat heel veel vrouwen niet durven en waarvan ze denken dat het onmogelijk is: switchen van baan én branche op haar 57ste.

Zo cool en zo inspirerend vond ik het dat ik haar out of the blue vroeg of ik haar mocht interviewen als inspiratiebron voor jou. Om te laten zien dat het echt kan. En hoe gaaf is het dat niet alleen ik je vertel dat je kan veranderen van branche, ook als je 50 plus bent (en dat best vaak herhaal omdat ik weet dat het kan😁) maar dat je dat hoort van iemand die dat werkelijk heeft gedaan. Wiens ervaring jij nou net nodig hebt om dat laatste zetje te krijgen om ook werk te doen waar je weer blij en gelukkig van wordt. Tof toch? Ik kon het je niet onthouden dus lees vooral verder voor haar verhaal.

Geen waardering. Ongehoord voelen. Leeftijdsdiscriminatie. Caroline had het allemaal bij haar werkgever waar ze al 38 jaar lang werkte. Haar eerste en enige werkgever. Tot nu toe dan want ze besloot het niet langer te accepteren.

Eigenlijk had ze een geweldige baan en als er meer waardering was geweest en die terechte loonsverhoging was ze niet weggegaan. Maar het knaagde al jaren aan haar en toch bleef ze. Herkenbaar excuus??😉

Ze kwam op het punt dat ze dacht: wat zegt het over mij dat ik dit over mijn kant laat gaan? Dat ik accepteer dat ze zo met mij omgaan? Hoe zit het met mijn zelfrespect? En wat voor een voorbeeld ben ik voor mijn kinderen?

Ik weet zeker dat je dit herkent. Je weet allang dat het werk niet meer bij je past en dat je er geen energie van krijgt maar je blijft toch. Wat zegt dat over jou? Je bent meer waard dan dat en zolang jij accepteert dat je werk je geen energie meer geeft en je het werk blijft doen, vind je jezelf kennelijk niet belangrijk genoeg. Anders doe je er wel iets aan. Dan neem je net als Caroline het besluit dat jouw zelfrespect en eigenwaarde belangrijker, veel belangrijker zijn dan je werk.

Caroline pakte zelf de regie en ging solliciteren. En ze dacht heel lang dat ze het nooit echt zou doen. Ze wilde gewoon weten hoe ze in de markt lag. Nou, heel goed. Na 1 brief en 1 gesprek kreeg ze de baan aangeboden. Het was overduidelijk: ze wilde haar hebben. Waarom dan niet een jonger iemand? Want hee, ik weet wat je denkt. Dat je met je 57ste toch echt te oud bent om te switchen van baan en er niemand op je zit te wachten.

Ze wilden Caroline vanwege haar senioriteit. Vanwege dat ze niet zo snel uit het veld geslagen wordt juist door haar ervaring. En vanwege dat ze wist hoe de hazen lopen zoals ze dat zelf noemt.

Caroline zei direct ‘ja’ en heeft gelijk haar baan opgezegd. Haar tip: denk er niet te veel over na en ga op je gevoel af, hoe spannend ook. Het levert meer op dan je te verliezen hebt. Waardering. Plezier. Elke dag blij opstaan. Nieuwe dingen leren. En het mooiste vond ik nog wel dat ze zei: ‘het borrelt weer’. Heerlijk!🤩

Haar man vindt haar een ander mens sinds ze deze baan heeft. Ja, als jij niet goed in je vel zit heeft dat invloed op de mensen om je heen en op je dierbaren nog het meest. Je komt doodop thuis van je werk en al je energie is weg. Dan ben je echt niet altijd de leukste en meest geduldige. Je lontje is kort, je reageert feller dan je wil naar je kinderen, je bent stiller en gewoon minder gezellig en jezelf dan anders. Dat houdt je gezin wel even vol maar na verloop van tijd is de lol er voor hen ook af. Je krijg steeds meer gedoe en ga je van nog enigszins rustige discussies naar pittige ruzies. Niet echt goed voor je relatie. En jij zelf? Op de rand van een burn-out.

Nee, dan liever de stoute schoenen aan en voor jezelf kiezen. Daar heb jij en je gezin het meeste aan.

Hoe zou het voor jou zijn als je het weer voelt borrelen en bruisen in je buik van opwinding over je werk? Doe je ogen eens dicht en stel je eens voor dat je afscheid neemt van je huidige werk. Je gaat bij je nieuwe werkgever beginnen en je ervaart weer uitdaging, werkgeluk en plezier in je werk. Dat je nieuwe collega’s je overstelpen met complimenten en waardering en laten blijken hoe blij ze zijn dat jij bij hen werkt. En geloof je dat niet, vraag het Caroline. Zo is het voor haar elke dag.

Wil jij dat ook? Ik kan me voorstellen dat je dat wil maar dat je nog niet ziet hoe je dat moet aanpakken. Laten we er samen naar kijken wat je nodig hebt om weer werk te doen wat bij je past waardoor je je energiek en gelukkig voelt. Zet JA IK WIL in de reacties hieronder en we maken een afspraak.

Wees er snel bij want ik heb beperkt plek in mijn agenda. Doe het dan ook echt alleen als je écht bereid bent om net als Caroline zelf de regie te pakken. Neem dat besluit dan doen we het daarna samen.

Heb een heerlijk weekend.

Liefs, Barbara

PS: heb je je al opgegeven voor de gratis masterclass Weer Energie van je Werk? Stuur nu een mail naar barbara@werkzoalsjijwil.nl met MASTERCLASS en ik zet je op de wachtlijst. Zet dan gelijk de datum in je agenda: 20 mei om 10 uur. Leuk als je erbij bent.