Over mij

Als ik een werkende moeder hoor praten over haar niet uitdagende baan en hoe moe ze altijd is maar ja, dat dat er nou eenmaal bij hoort, dan jeuken mijn handen om haar niet direct door elkaar te schudden en te vertellen dat ze dit niet hoeft te accepteren. Dat er altijd een keuze is om het anders te doen maar dat je daar dus wel iets voor moet doen. 

Ik leerde dat op een hele harde manier en ik wil je daar zo graag voor behoeden. Ook ik bleef hangen in een baan waar ik geen energie meer van kreeg, het werk deed met twee vingers in mijn neus en kwam elke dag doodop thuis. Met mijn collega’s had ik het superfijn en gezellig maar inhoudelijk was het allang mijn ding niet meer.

Ik voelde aan de onrust in mijn lijf wel dat ik er iets mee moest maar hee, het betaalde de rekeningen, ik had enorme vrijheid in mijn werk en nog een hele hoop zekerheden. En iedereen om mij heen vond dat ik een goede baan had dus wie was ik om er iets anders van te denken.

Totdat ik een heftige ziekte kreeg. Zonder waarschuwing kon ik van de een op de andere dag niets meer. Daar lag ik dan ineens in bed. Naar de wc was een uitputtende onderneming en zorgen voor de kinderen een ware hel van prikkels die ik niet meer kon verwerken. Ik voelde me volledig uitgeput.

Pas toen, op dat dieptepunt, besefte ik me dat ik zo niet langer door wilde gaan. Ik wilde werk doen waar ik energie van kreeg, het lef hebben om dingen te doen waar ik van droomde, me weer gelukkig voelen. Ik had het allemaal niet.

Dus nam ik een coach in de arm. Met haar leerde ik mijn hart te volgen, wat mijn verlangens waren en wat ik wilde met mijn werk. Niet makkelijk, het vergde heel wat tranen maar man, wat ben ik blij dat ik het gedaan heb. Dat ik mijn situatie niet langer accepteerde maar mijzelf het leven gunde waar ik van droomde.

Ik wist gelijk dat ik werkende moeders als jij wilde helpen om het werk te doen wat jij echt wil, waar je gelukkig van wordt. Ik gun je dit zo zonder dat je daar eerst iets heftigs zoals mijn ziekte voor mee hoeft te maken. Vandaar die neiging om je door elkaar te schudden (sorry 😊) Zie het als een liefdevolle wake-up call om werk te gaan doen waar je hart sneller van gaat kloppen.

En dat doe ik heel praktisch en op mijn eigen manier. Uit ervaring weet ik inmiddels dat dat werkt als je ook bereid bent om er echt iets voor te doen, net als ik destijds. Opgedane kennis is alleen waardevol als je er ook iets mee doet.

Bij mij geen ellelange theorie maar vooral veel oefeningen die je helpen erachter te komen wat je dan graag zou willen in je werk. Ik geloof dat alle antwoorden al in je zitten, ze moeten er alleen nog uitkomen. Dat lukt zelf vaak niet, anders had je dat allang gedaan. Daar help ik je dus bij met een liefdevolle schop als dat nodig is en een kritische vraag als ik merk dat dat je helpt om jouw doel te bereiken. Ik geloof dat we samen sneller, makkelijker en leuker helder krijgen wat jij wilt met je werk. En daar is het mij om te doen. Geen acceptatie van wat er is maar kiezen voor wat jij wil.

Als kleindochter van een bekende Haarlemse banketbakker hou ik enorm van koken. Taarten, pasta, soep of nieuwe dingen uitproberen, ik vind het heerlijk om zo te ontspannen na een dag werken. Dat wil overigens niet zeggen dat ik dat ook elke dag heel uitgebreid doe😊.

Jarenlang droomde ik van wonen en werken in Frankrijk. In augustus 2019 nam ik met mijn gezin afscheid van vrienden en familie om ons leven voort te zetten in de bergen van de Vogezen. En het is hier heerlijk. Ik geniet van de Franse taal, hou ervan om ellelange wandelingen in het bos te maken zonder iemand tegen te komen en ben supertrots dat we dit avontuur zijn aangegaan. Barbara betekent ‘de buitenlandse’, misschien dat ik daarom me hier zo thuis voel.

Twee mooie meiden hebben mij moeder gemaakt, iets wat voor ons niet vanzelfsprekend was. Elke dag geniet ik ervan dat zij in mijn leven zijn. Het moederschap heeft zo zijn uitdagingen die ik echt niet altijd even makkelijk vind maar daar groei ik wel weer van. Liefde, volle aandacht en vertrouwen staan bij mij voorop. O ja, en veel kusjes en knuffels.

Naast yoga en hardlopen hou ik enorm van dansen. Dat deed ik vaak tot in de vroege uurtjes in een club maar tegenwoordig is dat met de kinderen gewoon in de woonkamer met het geluid op 10. Net zo fijn!

Ik hou niet van koffie maar wel van het idee van koffie drinken in de stad. Verse muntthee of rooibosthee is altijd goed. Liefst op de fiets ernaartoe, eerst struinend over de markt en dan ergens neerploffen.

Ik kan van elk seizoen genieten. De winter vind ik heerlijk als het echt koud is met sneeuw. Hier in de bergen kan er dan lekker geskied worden en ben ik al blij met een groene piste. Voor de niet-skiërs, dat is de meest makkelijke piste. En ik ga daar met een smile van oor tot oor van af.

Elk seizoen ben ik buiten. Ik vind het heerlijk in de zon op het strand of in een warme jas door de bladeren in het bos. Regen houdt me ook niet tegen, want ik heb een lieve chocoladebruine cocker spaniel, maar als het echt giet, gaat me dat ook echt te ver.

Persoonlijke ontwikkeling is een van mijn kernwaarden. Ik moet er niet aandenken stil te staan in mijn eigen groei. Daarom lees ik er veel over, daag ik mezelf uit en ben ik altijd bereid om in de spiegel te kijken naar mijn eigen rol en wat ik daarvan kan leren. Zonder dat zou ik dit dankbare werk ook niet kunnen doen.

Volg je hart in je werk

3 gouden tips om nu eindelijk dat werk te doen dat jij wil